Michael Madsen

Michael Madsen

Datum narození: 25. 9. 1957
Místo narození: Chicago, Illinois, USA
Profese: herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Úžasný mistr filmu Quentin Tarantino téměř nikdy nesáhne vedle. Skvělou volbou byl i herec Michael Madsen, který v režisérových velkofilmech Kill Bill a Osm hrozných zemřel. Bohužel.

Ani dřív to herec Michael Madsen neměl na plátně nijak jednoduché. Jeho filmový debut sice nebyl žádný štěk, ale naopak hlavní role ve filmu Against All Hope, kde si zahrál alkoholika, který se snaží od svého promarněného života obrátit k církvi a polepšit se. To však nebylo žádným obratem ke hvězdné slávě a výtvor neznámého režiséra skoro nikdo neviděl. Lépe diváckou obcí prošel thriller Zabij mě znovu, kde si Madsen zahrál jednu z hlavních rolí. Ztvárnil nepříliš úspěšného soukromého detektiva, který se s flaškou v ruce a dluhy z hazardních her v zádech, neustále pohybuje na pokraji propasti totálního krachu. Jako psychopat pronásledující mladou dvojici se vážně osvědčil.

MICHAEL MADSEN - KONFLIKT S OCHRANKOU

K povšimnutí diváků se Michael Madsen propracovával zejména ve vedlejších rolích, jako například jsou: baseballista v Přirozeném talentu Roberta Redforda, přítel Susan Sarandon v kultovním snímku Thelma & Louise nebo jako Tom Baker ve Stoneových The Doors. Film Gauneři znamenal přelom v Madsenově kariéře. Tam totiž vytvořil kultovní, mrazivě klidnou postavu, která trousí hlášky a mučí policistu sadistickým způsobem ve známé scéně řezání ucha. Postava se umístila v žebříčku největších psychopatů, figurovala v počítačové hře, vznikly podle ní sběratelské figurky a plakát, na kterém je Mr. Blond (tedy Madsen) opřený o sloup se slunečními brýlemi na špičce nosu. V bronzové podobě ji má dokonce sám herec. A to prý nad televizí v obývacím pokoji. Pak po něm neomylně sáhl Quentin Tarantino.

Rodák z Chicaga, skoro dva metry vysoký, devadesát kilo vážící brunet hovoří chraptivě tichým hlasem, tak to je Michael Madsen. Byl opakovaně ženat; dětí má pět, alespoň těch, které zatím přiznal. V osobním životě je vtipným a příjemným společníkem, jak se mohli přesvědčit i diváci v Karlových Varech. V rolích filmových je tomu ale naopak. Proslavil se především postavami násilnickými, brutálními, někdy až psychopatickými, a to i pokud hraje detektiva nebo klaďase.

Před tím, než se Michael Madsen zabydlel na filmovém plátně, vystřídal různá zaměstnání: od opravování aut, malby domů, přes práci v nemocnici nebo dokonce plnění plynových lahví. Od Gaunerů Madsen vytvořil přes 130 filmových rolí různých velikostí a rozměrů. Bohužel často odmítnul či přišel o významné role. Když jenom vzpomeneme, že měl hrát místo Toma Sizemorea ve Spielbergově Zachraňte vojína Ryana, že mu byla psána na tělo role Russella Crowea v L.A. přísně tajné, místo George Clooneyho se měl objevit v Od soumraku do úsvitu a především odmítnul roli Vincenta Vegy v Pulp Fiction. Dobře Michael Madsen udělal, když si zahrál s Johnny Deppem a Al Pacinem v Donnie Brascovi, když ho kamarád Pierce Brosnan dotlačil do bondovky Dnes neumírej nebo jej Robert Rodriguez nechal, aby dal pěstí Bruci Willisovi v comicsovém Sin City.

 

Další Herci

zobrazit profil Jiří Bartoška
Jiří Bartoška
zobrazit profil Antónia Lišková
Antónia Lišková
zobrazit profil Diana Šoltýsová
Diana Šoltýsová
zobrazit profil Hana Holišová
Hana Holišová
zobrazit profil Alena Doláková
Alena Doláková
zobrazit profil Robert Jašków
Robert Jašków
zobrazit profil Hailee Steinfeld
Hailee Steinfeld
zobrazit profil Tomáš Červinek
Tomáš Červinek