Merritt Wever

Merritt Wever

Datum narození: 11. 8. 1980
Místo narození: Manhattan, New York, USA
Výška: 174 cm
Profese: herečka
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Merritt Wever, celým jménem Merritt Carmen Wever, byla v roce 2020 nominována na Zlatý glóbus za ztvárnění detektivky Karen Duvall v seriálu Neuvěřitelná (Unbelievable).

Svou hereckou kariéru Merritt Wever nastartovla koncem 90. let 20. století. Začínala v nízkorozpočtových nezávislých filmech, na plátně debutovala v roce 1997 menší rolí v dramatu Na vlastní pěst.

Později Merritt Wever hrála např. v životopisném dramatu Útěk do divočiny (2007), ve válečném snímku Posel (2009) a v tragikomedii Greenberg (2010). V letech 2009 až 2015 jednu z ústředních postav zpodobnila v seriálu Sestřička Jackie, za niž dostala cenu Emmy v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli v limitovaném seriálu nebo filmu.

Kromě toho mohli diváci Merritt Wever vidět v seriálech Studio 60 (2006 až 2007), Živí mrtví (2015 až 2016), Godless (2017) nebo ve filmech Birdman (2014), Manželská historie (2019) či Midday Black Midnight Blue (2022).

Za svůj výkon v hlavní roli policejní detektivky Karen Duvall v krimi seriálu společnosti Netflix Neuvěřitelná (Unbelievable) byla Merritt Wever v roce 2020 nominována na Zlatý glóbus a na Critics Choice Awards.

V témže roce Merritt Wever získala prestižní cenu Roberta Altmana na Independent Spirit Awards za svůj výkon v oscarové romantické tragikomedii Manželské historky. Je též držitelkou ceny Tony za účinkování v broadwayském obnoveném představení The Real Thing.

Zaujala i jako zastánkyně otázek sociální spravedlnosti. Merritt Wever se angažuje ve prospěch utlačovaných komunit.

 

Další Herci

zobrazit profil Trine Dyrholm
Trine Dyrholm
zobrazit profil Jana McKinnon
Jana McKinnon
zobrazit profil Jan Kříž
Jan Kříž
zobrazit profil Jakub  Wehrenberg
Jakub Wehrenberg
zobrazit profil Milena Dvorská
Milena Dvorská
zobrazit profil Matouš Ruml
Matouš Ruml
zobrazit profil Florence Hunt
Florence Hunt