Toni Collette

Toni Collette

Datum narození: 1. 11. 1972
Místo narození: Blacktown, Austrálie
Výška: 173 cm
Profese: herečka, zpěvačka, skladatelka, podnikatelka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Toni Collette, celým jménem Toni Collete-Galafassi, v roce 2010 dostala Zlatý glóbus za hlavní roli v seriálu Tara a její svět. Na Oscara byla nominována za svůj výkon v thrilleru Šestý smysl.

S hereckou kariérou Toni Collette začala v 80. letech 20. století, kdy účinkovala zejména v nezávislých studiových filmech. Zlom přišel s komediálním dramatem Muriel se vdává, za který v roce 1996 získala nominaci na Zlatý glóbus.

Další úspěch Toni Collete přinesl mysteriózní thriller Šestý smysl (1999), v němž si po boku Bruce Willis vydobila nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Toni Collete si zahrála mj. ve filmech, jako jsou Hodiny (2002), Vášeň v srdci (2003), Malá Miss Sunshine (2006), Nezapomenutelné prázdniny (2013), Děsivé dědictví (2018), Na nože (2019), Válka o dědictví (2022) či Krakenteena Ruby (2023).

Na British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) byla Toni Collete nominována za vedlejší role ve snímcích Jak na věc (2002) a Malá Miss Sunshine (2006). V roce 2010 dostala Zlatý glóbus za hlavní roli v seriálu Tara a její svět.

Na Zlatý glóbus Toni Collete získala několik nominací, mj. za hlavní roli v krimi seriálu společnosti Netflix Neuvěřitelná (Unbelievable), v němž ztvárnila policejní detektivku Grace Rasmussen. Za svůj výkon dostala v roce 2020 Critics Choice Awards.

Prosadila se též jako zpěvačka a skladatelka. Toni Collete napsala jedenáct skladeb svého sólového alba Beautiful Awkward Picture. Je i podnikatelkou, tedy spolumajitelkou produkční společnosti Vocab Films.

V roce 2003 se Toni Collete provdala za bubeníka Daveho Galafassiho.

 

Další Herci

zobrazit profil Alice Bendová
Alice Bendová
zobrazit profil Matěj  Hádek
Matěj Hádek
zobrazit profil Jana Šulcová
Jana Šulcová
zobrazit profil Kryštof Rímský
Kryštof Rímský
zobrazit profil Pavel Řezníček
Pavel Řezníček
zobrazit profil Ayelet Zurerová
Ayelet Zurerová
zobrazit profil Jiří Adamíra
Jiří Adamíra
zobrazit profil Jan Potměšil
Jan Potměšil