Lumír Kantor

Lumír Kantor

Datum narození: 31. 3. 1962
Místo narození: Olomouc
Profese: 5. senátor za Olomouc, lékař
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Bezpartijní Lumír Kantor ve volbách 2016 získal za KDU-ČSL křeslo v horní komoře, které v senátních volbách 2022 obhájil.

K lékařskému vzdělání se Lumír Kantor dostal překvapivě přes dělnickou profesi. Vyučil se totiž elektromechanikem v Mohlenici a pracoval v opravně elektromotorů.

Nedalo mu to a dokázal projít sítem zkoušek na olomouckou lékařskou fakultu. Začal se věnovat neonatologii. Diplom získal v roce 1990 a s prací začal v Přerově jako dětský lékař. Přešel odtud do olomoucké fakultní nemocnice.

Lumír Kantor se stal primářem

V Olmouci se Lumír Kantor vypracoval na primáře novorozeneckého oddělení. Předsedá neonatologické větvi prestižní České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Založil Nadační fond Maličkých a je jeho předsedou. Pracuje i jako soudní znalec. Podporuje babyboxy a pomáhá s nimi. Angažuje se také v ekologii, konkrétně jako olomoucký rodák v obecně prospěšné společnosti Sluňákov.

Přes lidoveckou nominaci do Senátu ve volbách 2016 zůstal Lumír Kantor nestraníkem. Křeslo v horní komoře získal. V senátních volbách 2022 postoupil do druhého kola, v němž porazil Milana Brázdila (hnutí ANO 2011).

O LUMÍRU KANTOROVI ČTĚTE ZDE>>

Lumír Kantor je ženatý a má tři děti.

 

Další Politici

zobrazit profil Cyril Svoboda
Cyril Svoboda
zobrazit profil François Hollande
François Hollande
zobrazit profil Robin Šín
Robin Šín
zobrazit profil Pavel Kováčik
Pavel Kováčik
zobrazit profil Václav Šlajs
Václav Šlajs
zobrazit profil Jiří Jureček
Jiří Jureček