Alena Dernerová

Alena Dernerová

Datum narození: 13. 9. 1958
Místo narození: Kopisty u Mostu
Profese: lékařka, 3. senátorka za obvod č. - 4 Most
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Alena Dernerová byla v letech roku 2012 až 2022 senátorkou za obvod č. 4 - Most.

Absolventka Fakulty dětského lékařství Karlovy univerzity Alena Dermerová slibně rozvíjela svou doktorskou kariéru. Pracovala nejprve na dětském oddělení pražské motolské nemocnice, později jako dětská neuroložka. Začala se v roce 2009 specializovat na neurologickou ambulanci, když přišla výzva dát se na politiku.

O ALENĚ DERNEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Dernerová dostala cenu od Charty 77

Alena Dernerová nejprve kritizovala neprůhledné hospodaření akciové společnosti Krajská zdravotní, jíž založil Ústecký kraj. Byla za to odměněna Cenou Františka Kriegla, Aleně Dernerové ji v roce 2010 udělila Nadace Charty 77, ocenila občanskou statečnost.

V témže roce se Alena Dernerová stala senátorkou v Mostě, v obou kolech porazila Zdeňka Brabce z ČSSD. V roce 2012 se stala také ústeckou krajskou zastupitelkou.

V Senátu se Alena Dernerová věnovala zdravotnictví, byla zvolena do vedení klubu ANO a Severočech.

Dernerovou chtěli zbavit postu v Senátu

V říjnu 2016 Alena Dernerová obhájila post v horní komoře v obvodě Most. Ovšem soud její mandát posléze zrušil. Návrh na vyškrtnutí podala těsně před volbami místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková s argumentem, že právě ona je volební zmocněnkyní. Proti tomu se postavil druhý z místopředsedů hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka. Vyhrotil se tak dvouletý spor dvou křídel hnutí.

Mostecký magistrát zpochybnil vyškrtnutí nestraničky za Severočechy.cz Aleny Dernerové s tím, že rozhodnout musí soud. Mostečtí úředníci nechali senátorku křeslo obhajovat. Naopak v krajských volbách Severočeši.cz kandidovat nesměli, o tom, zda platí stažení kandidátky se nerozhodovalo v Mostě, ale na ústeckém hejtmanství.

V komunálních volbách 2022 Alena Dernerová za subjekt ODS a Nezávislí obhájila post mostecké zastupitelky.

Do senátních voleb 2022 Alenu Dernerovou vyslalo hnutí SD-SN udržet si křeslo v horní komoře v obvodu č. 4 - Most. Postoupila do druhého kola, v němž ji porazil Jan Paparega

 

 

Další Politici

zobrazit profil Hana Marvanová
Hana Marvanová
zobrazit profil Zdeněk Nytra
Zdeněk Nytra
zobrazit profil Lubomír Franc
Lubomír Franc
zobrazit profil Stanislav Mišák
Stanislav Mišák
zobrazit profil Drahoslav Ryba
Drahoslav Ryba
zobrazit profil Jaroslav Chalupský
Jaroslav Chalupský
zobrazit profil Pavel Jelínek
Pavel Jelínek
zobrazit profil Zdeněk Papoušek
Zdeněk Papoušek