Václav Kotva

Václav Kotva

Datum narození: 20. 1. 1922
Datum úmrtí: 3. 11. 2004
Místo narození: Radnice
Profese: herec a učitel

Související celebrity

Životopis

Herec Václav Kotva byl velkým mistrem epizodních a vedlejších rolí. Ztvárnil tak více než dvě stovky postav. Roli hlavní dostal v dramatu z roku 1969 Svatej z Krejcárku.

Svou profesní kariéru Václav Kotva, který od mládí ochotničil, zahájil jako učitel na západočeských školách. Po absolutoriu režie na pražské DAMU (1959) šest let hrál v ostravském Divadle Petra Bezruče. V roce 1965 se stal členem nově vzniklého pražského Činoherního klubu, který zakládal společně s Janem Kačerem a dalšími herci. V něm působil nejen jako herec, ale také jako divadelní kronikář, a to až do důchodu. Hostoval v Činohře Národního divadla v Praze.

VÁCLAV KOTVA A ČINOHERNÍ KLUB

Ve filmu se Václav Kotva divákům představil v roce 1966, a to v Hotelu pro cizince Antonína Máši a v oscarových Ostře sledovaných vlacích režiséra Jiřího Menzela, natočených podle předlohy Bohumila Hrabala, kde hlavní roli ztvárnil zpěvák Václav Neckář. Ústřední postavu Václav Kotva zpodobnil ve filmu Svatej z Krejcárku (1969), kde si jako v řadě snímků zahrál naivního dobráka.

Jednu z vedlejších, avšak diváky snadno zapamatovatelných, rolí Václav Kotva dostal v komedii Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), kde jej popleta a smolař František Koudelka alias Luděk Sobota omylem opakovaně zmlátí. Svou poslední roli Václav Kotva ztvárnil v televizní krimi Vražda kočky domácí (2004), v níž se na place potkal s Janem Kanyzou, Karlem Zimou, Hanou Maciuchovou, Ester Geislerovou či Jaroslavem Satoranským.

Václav Kotva zemřel 3. listopadu 2004. Pochován je v rodné Radnici.

 

Další Herci

zobrazit profil Július Satinský
Július Satinský
zobrazit profil Marián Labuda
Marián Labuda
zobrazit profil Stella Zázvorková
Stella Zázvorková
zobrazit profil Lumíra Přichystalová
Lumíra Přichystalová
zobrazit profil Miroslav Krobot
Miroslav Krobot
zobrazit profil Tati Gabrielle
Tati Gabrielle
zobrazit profil Bobby Cannavale
Bobby Cannavale
zobrazit profil Josef Abrhám
Josef Abrhám