Fotka není dostupná

Adolf Filip

Datum narození: 8. 1. 1931
Datum úmrtí: 25. 6. 2007
Místo narození: Pardubice
Profese: herec

Související celebrity

Životopis

Herec Adolf Filip, otec známé folkové zpěvačky a šansoniérky Lenky Filipové, ztvárnil řadu menších, ale zato výrazných rolí, a to jak v divadle, ve filmu, tak i před televizní kamerou.

K divadlu měl Adolf Filip blízko již od dětství. Jeho otec, ač železničář, strávil mnoho času jako výpomocný kulisák ve Východočeském divadle v Pardubicích. Po absolvování pražské DAMU (1955) Adolf Filip působil v řadě divadel: Vesnické divadlo, Východočeské divadlo v Pardubicích, Divadlo Jiřího Wolkera, Divadla S. K. Neumanna. V 90. letech 20. století hostoval v Národním divadle. Ke konci života vystupoval v Divadle pod Palmovkou a v Divadle Na Fidlovačce Tomáše Töpfera a Elišky Balzerové.

Před filmovou kamerou Adolf Filip debutoval v povídkovém dramatu Františka Vláčila Vstup zakázán (1959), kde hráli mj. Jiřina Švorcová, Otakar Brousek st., Miloš Kopecký. Pouze jednou dostal Adolf Filip příležitost ztvárnit titulní postavu. Bylo to ve filmu Stanislava Černého Počkám, až mě zabiješ, kde se na place potkal s Vladimírem Dlouhým.

Adolf Filip hrál nejen ve filmech, ale též v televizních inscenacích a seriálech. Na svém kontě má víc než stovku menší či vedlejších rolí. Jeho poslední byla v koprodukčním válečném snímku Devátý den (2004), kde kromě něj z českých herců dostal příležitost mj. Karel Dobrý.

Roku 1975 získal Adolf Filip Cenu Svazu českých dramatických umělců. Deset let nato byl jmenován zasloužilým umělcem; v roce 2002 obdržel Cenu Senior Prix.

O ADOLFU FILIPOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželka Adolfa Filipa pracovala jako učitelka hudební výchovy, hrála na kytaru. Pár měl syna Tomáše Filipa, který se stal ředitelem české pobočky hudebního vydavatelství Universal Music, a dceru Lenku Filipovou, jež je známá zpěvačka, kytaristka, textařka a skladatelka. Rodinné zlato – talent – podědila i její dcera Lenny.

Adolf Filip zemřel 25. června 2007 ve svých 76 letech.

 

Další Herci

zobrazit profil Dominick Benedikt
Dominick Benedikt
zobrazit profil Viggo Mortensen
Viggo Mortensen
zobrazit profil Alexandra Borbély
Alexandra Borbély
zobrazit profil Kim Cattrall
Kim Cattrall
zobrazit profil Eva Elsnerová
Eva Elsnerová
zobrazit profil Milan Ondrík
Milan Ondrík
zobrazit profil Claudiu Bleont
Claudiu Bleont
zobrazit profil Ondřej Gregor Brzobohatý
Ondřej Gregor Brzobohatý