Václav Křístek

Václav Křístek

Datum narození: 26. 9. 1954
Místo narození: Olomouc
Profese: režisér, scenárista, textař, spisovatel
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Václav Křístek natočil několik desítek filmů, dokumentů a televizních pořadů. Stal se též uznávaným autorem historických románů a držitelem Ceny knižního klubu.

Po absolvování oboru filmová režie na pražské FAMU (1981) začal Václav Křístek pracovat na Barrandově, kde působil jako pomocný režisér, případně asistent režie. K prvnímu samostatnému filmu se dostal až po několika letech.

Režijním debutem Václava Křístka se stal příběh Františka Ringo Čecha Tramvaj do Poděbrad, který je součástí celovečerního povídkového filmu Přátelé Bermudského trojúhelníku (1987). Po dalších dvou snímcích, Zvířata ve městě a Vyžilý Boudník, se Václav Křístek začal věnovat též práci pro televizi.

Společně s Milanem Šteindlerem, Janem Hřebejkem, Fero Feničem či Petrem Čtvrtníčkem se Václav Křístek podílel na režii a scénářích velmi úspěšného komediálního seriálu Česká soda. Dále byl jedním z tvůrců hudebního cyklu Bigbít. Na svém kontě má několik desítek dokumentů, TV pořadů a celovečerních či televizních filmů.

Václav Křístek natočil mj. pohádku na motivy pověstí o císaři Josefovi, který se rád v převlečení vydával mezi poddané Císař a tambor (1998), k níž si napsal scénář. Do hlavní role obsadil Ondřeje Vetchého. Podobný motiv rozpracoval v životopisném dramatu Hlas pro římského krále (2016), kde markraběte moravského Karla, který v přestrojení sleduje volbu nového krále, ztvárnil Kryštof Hádek.

Filmař Václav Křístek se prosadil i jako textař a spisovatel. Zaujal svým rozsáhlým historickým románem ze 16. století Cesta na poledne (2004), který získal Cenu knižního klubu. Tento příběh proslulého stavitele jihočeských rybníků Jakuba Krčína z Jelčan rozšířil volným pokračováním Prohrát slunce před svítáním (2011).

Václav Křístek byl nominován na Českého lva za nejlepší televizní film nebo minisérii a také za nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Oldřich Lipský
Oldřich Lipský
zobrazit profil Jakub Zindulka
Jakub Zindulka
zobrazit profil David Ondříček
David Ondříček
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Warwick Davis
Warwick Davis
zobrazit profil Jiří Hubač
Jiří Hubač
zobrazit profil Jiří Blažek
Jiří Blažek
zobrazit profil Helena Třeštíková
Helena Třeštíková