Petr Štěpánek

Datum narození: 3. 9. 1965
Místo narození: Kladno
Profese: politik Strany zelených, biolog
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politik Petr Štěpánek, v letech 2014 až 2019 starosta městské části Praha 4, v parlamentních volbách 2017 neúspěšně kandidoval za Stranu zelených ve Středočeském kraji.

Biolog Petr Štepánek vystudoval obor Molekulární biochemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, vědeckou hodnost získal během pětiletého pobytu na newyorské State University a v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

PETR ŠTĚPÁNEK - ČÍM JEZDÍ DO PRÁCE?

Mezi lety 1991 až 1996 byl Petr Štěpánek dobrovolníkem nadace Charter 77 Foundation se sídlem v New Yorku. Podílel se na zmapování kvasinkového genomu. Vědeckou dráhu opustil v roce 1996. V 90. letech 20. století učil na State University of New York a později také v pražské pobočce University of New York. Do roku 2006 přednášel na Univerzitě Karlově českou a slovenskou politiku.

Do komunální politiky Petr Štěpánek vstoupil roku 1990, kdy za Občanské fórum začal působit v Národním výboru hl. m. Prahy. V roce 2006 kandidoval do Senátu v Praze 4, ale neuspěl. Stejně dopadl i ve volbách 2012.

Ve volbách 2014 do pražského zastupitelstva Petr Štěpánek vedl společnou kandidátku Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých. Mandát získal a v listopadu 2014 byl ještě zvolen starostou městské části Praha 4. Jím byl do dubna 2019.

V parlamentních volbách 2017 se stal lídrem Zelených ve Středočeském kraji. Poslanecký mandát nezískal.

Ve volbách 2019 Petra Štěpánka, od ledna 2018 12. předsedu strany, Zelení vyslali získat křeslo v Evropském parlamentu. Nepodařilo se mu to.

Petr Štěpánek je spoluautor etického kodexu, který podle názoru některých kolegů porušil v lednu 2014, kdy na setkání s občany několik zastupitelů označil za šmejdy.

S manželkou SusanPetr Štěpánek dvě děti.

 

 

Další Politici

zobrazit profil Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera
zobrazit profil Ilona Tajchnerová
Ilona Tajchnerová
zobrazit profil Zuzana Majerová Zahradníková
Zuzana Majerová Zahradníková
zobrazit profil Jiří Horák
Jiří Horák
zobrazit profil Pavel Talíř
Pavel Talíř
zobrazit profil Jan Pijáček
Jan Pijáček
zobrazit profil Jiří Strýček
Jiří Strýček
zobrazit profil Lubomír Štěpán
Lubomír Štěpán