Jaroslav Klemeš

Datum narození: 31. 1. 1922
Datum úmrtí: 7. 8. 2017
Místo narození: Čadca, Československá repubika
Profese: voják, výsadkář, hrdina 2. světové války
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Generálporučík Jaroslav Klemeš patřil k výsadkářům vyslaným v únoru 1945 z Velké Británie do Československa. Hrdina 2. světové války zemřel ve spánku 7. srpna 2017.

Příslušník československého zahraničního odboje za 2. světové války Jaroslav Klemeš bojoval ve Francii a ve Velké Británii. Jako radista skupiny Platinum-Pewter v noci z 16. na 17. února 1945 přistál poblíž Nasavrk na Chrudimsku a z území Protektorátu vysílal zprávy do Anglie. Zapojil se i s vysílačkou Anna do Pražského povstání.

JAROSLAV KLEMEŠ - ROZHOVOR PRO REFLEX>>

Za komunismu byl perzekuován; v roce 1968 a posléze též v roce 1990 rehabilitován. Dlouholetý patron českých výsadkářů Jaroslav Klemeš, jehož prezident Miloš Zeman jmenoval generálmajorem, za své činy získal mj. Řád Bílého lva, Medaili za hrdinství a Československý válečný kříž.

O JAROSLAVU KLEMEŠOVI ČTĚTE ZDE>>

„Odešel nejen poslední žijící parašutista vysazený v protektorátu, ale i dlouholetý patron armádních výsadkářů,“ uvedl v den hrdinovy smrti ministr obrany Martin Stropnický.

Poslední léta žil v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích na oddělení sociální péče. Jaroslav Klemeš zemřel ve spánku 7. srpna 2017. Bylo mu 95 let.

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jakub Železný
Jakub Železný
zobrazit profil Jana Stryková
Jana Stryková
zobrazit profil Melissa McCarthy
Melissa McCarthy
zobrazit profil Adolf Filip
Adolf Filip
zobrazit profil Drahoslav Makovička
Drahoslav Makovička
zobrazit profil Leighton Meester
Leighton Meester
zobrazit profil Ricky Martin
Ricky Martin
zobrazit profil Marcela Holanová
Marcela Holanová