Marián Varga

Datum narození: 29. 1. 1947
Datum úmrtí: 9. 8. 2017
Místo narození: Skalica, Československo
Profese: hubebník, skladatel
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Hudebník a skladatel Marián Varga, jeden z nejvýraznějších československých hráčů na Hammondovy varhany, se svou skupinou Collegium Musicum patřil k průkopníkům art-rocku.

Již od šesti let navštěvoval LŠU a soukromě se učil kompozici. Po studium klavíru na bratislavské konzervatoři Marián Varga nastoupil do rockové kapely Prúdy Pavola Hammela. Podílel se na její zásadní desce Zvoňte, zvonky (1969). Založil kapelu Collegium Musicum, která v tehdejším Československu patřila k průkopníkům art-rocku.

MARIÁN VARGA SLAVIL S RUDÝM BARONEM

Popularitu si kapela získala i přesto, že většinu repertoáru tvořily instrumentálky, včetně interpretací vážné hudby. K nejlepším albům skupiny Collegium Musicum patří Konvergencie (1971), které je i jedním z nejúspěšnějších slovenské populární hudby vůbec. Jak v 70. letech 20. století, tak po Sametové revoluci 1989 se dočkalo několika reedic.

O MARIÁNU VARGOVI ČTĚTE ZDE>>

Od rozpadu Collegium Musicum roku 1979 Marián Varga vystupoval především sólově, jmenujme desky Stále tie dni (1984), Solo in Concert (2003), Marián Varga & Moyzesovo kvarteto (2006), Marián Varga + Noneto (2011).

Složil také hudbu k několika filmům, televizním inscenacím a divadelním představením. Za normalizace byl Marián Varga v Západní Evropě prohlášen za jednoho z nejlepších hráčů na Hammondovy varhany. V listopadu 2016 ve Starém divadle Karola Spišáka v Nitře získal Cenu Pavla Straussa.

Marián Varga, který patřil k nejvýznamnějším osobám slovenské, respektive československé hudební scény, zemřel 9. srpna 2017.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Tomáš Vořechovský
Tomáš Vořechovský
zobrazit profil Tomáš Krulich
Tomáš Krulich
zobrazit profil Marián Čurko
Marián Čurko
zobrazit profil Mick Jagger
Mick Jagger
zobrazit profil Zdeněk Merta
Zdeněk Merta
zobrazit profil Stanislav Wabi Daněk
Stanislav Wabi Daněk
zobrazit profil Smack (Jakub Janeček)
Smack (Jakub Janeček)