Dolores O’Riordan

Datum narození: 6. 9. 1971
Datum úmrtí: 15. 1. 2018
Místo narození: Ballybricken, Irsko
Profese: zpěvačka, písničkářka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Písničkářka Dolores O’Riordan léta zpívala s kapelou The Cranberries, která se zejména díky ní stala jednou z neúspěšnějších irských skupin všech dob, a to hned po U2.

Irská hudebnice Dolores O’Riordan se narodila v katolické rodině jako nejmladší ze sedmi dětí. Roku 1990 vyhrála konkurz na zpěvačku kapely The Cranberry Saw Us, která se později přejmenovala na The Cranberries.

DOLORES O’RIORDAN - CO ZABILO HVĚZDU CRANBERRIES 

Skupina za třináct let své existence, kdy se stala jednou z nejslavnějších irských kapel společně s U2, vydala alba Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993), No Need to Argue (1994), To the Faithful Departed (1996), Bury the Hatchet (1999) a Wake Up and Smell the Coffee (2001), dále pak výběr největších hitů kapely Stars: The Best of 1992–2002 (2002).

V roce 2003 celosvětově úspěšná formace The Cranberries ohlásila rozpad a její členové se vydali na sólovou dráhu, což učinila i Dolores O’Riordan. Natočila desky Are You Listening? (2007) a No Baggage (2009).
Kapela se dala znovu dohromady roku 2009. Na celosvětovém turné, kdy skupina projela Severní a Jižní Ameriku a také Evropu, zazněly nejen hity The Cranberries a písničky ze sólových desek, ale též nové skladby. Posléze vyšla alba Roses (2012) a Something Else (2017).

V roce 2014 začala Dolores O’Riordan spolupracovat s americkou rockovou kapelou D.A.R.K. (dříve Jetlag). Společně vydali desku Science Agrees (2016). V roce 2015 se podílela na albu Like a Puppet Show herce Johna Malkoviche.

Nespoutaná písničkářka Dolores O’Riordan kromě svým talentem a nezaměnitelným hlasem ohromovala též častou změnou účesů. Její fanoušci si ji mohou pamatovat jak s úplně krátkými, tak vlasy po ramena, a to všech možných barev a odstínů. Často také vystupovala bosá.

O DOLORES O’RIORDAN ČTĚTE ZDE>>

Dolores O’Riordan byla v letech 1994 až 2014 provdaná za kanadského hudebníka Dona Burtona. Měli spolu tři děti (Taylor Baxter Burton, Molly Leigh Burton, Dakota Rain Burton).

Dolores O’Riordan zemřela 15. ledna 2018 v Londýně. Bylo jí 46 let.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Eva Pilarová
Eva Pilarová
zobrazit profil Zdenka Trvalcová
Zdenka Trvalcová
zobrazit profil Klára Vytisková
Klára Vytisková
zobrazit profil Tomáš Klus
Tomáš Klus
zobrazit profil Jana Kociánová
Jana Kociánová
zobrazit profil Věra Martinová
Věra Martinová
zobrazit profil Milan Drobný
Milan Drobný
zobrazit profil Prince  (Rogers Nelson)
Prince (Rogers Nelson)