Jiří Soukup

Jiří Soukup

Datum narození: 12. 9. 1960
Místo narození: Liberec
Profese: scenárista, dramaturg, pedagog, spisovatel
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Scenárista a dramaturg Jiří Soukup se podílel na napsání historické road movie Křižáček, která byla roku 2018 nominována na devět Českých lvů. Mimo jiné také za scénář.

V roce Sametové revoluce Jiří Soukup absolvoval filmovou dramaturgii a scenáristiku na pražské FAMU. Poté na katedře scenáristiky a dramaturgie působil jako pedagog. Dále byl redaktorem české prózy a dramaturg v českých filmových studiích. Občas i sám publikoval vlastní prózu a poezii.

Jiří Soukup napsal scénář dramatu Vojtěch, řečený sirotek (1989). Jde o příběh zasazený do roku 1946 o mladém muži, jehož ztvárnil Petr Forman, neschopném se přizpůsobit vztahům a zvyklostem venkovského společenství, který bojuje s celým světem.

Dále je Jiří Soukup spoluautorem scénářů dramat Cesta pustým lesem (1997) a Sentiment (2003). S režisérem, scenáristou a producentem Václavem Kadrnkou pracoval na jeho celovečerním debutu Osmdesát dopisů (2010).

Jiří Soukup se podílel též na scénáři druhého filmu Václava Kadrnky, historickém dramatu Křižáček (2017), který byl inspirován epickou básní Jaroslava Vrchlického zasazenou do doby vrcholného středověku. Snímek získal devět nominací na Českého lva, mj. také za scénář.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Jiří Strach
Jiří Strach
zobrazit profil Otakar Vávra
Otakar Vávra
zobrazit profil Václav Matějka
Václav Matějka
zobrazit profil Zdeněk Zelenka
Zdeněk Zelenka
zobrazit profil Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock
zobrazit profil Libor Kodad
Libor Kodad
zobrazit profil Jitka Němcová
Jitka Němcová
zobrazit profil Radim Špaček
Radim Špaček