Lubomír Smékal

Lubomír Smékal

Datum narození: 7. 2. 1952
Místo narození: Šumperk
Profese: psycholog, scenárista
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Uznávaný psycholog Lubomír Smékal s kamarádem z dětství Miroslavem Krobotem napsal scénáře ke komediím Díra u Hanušovic a Kvarteto. Za oba byli nominováni na Českého lva.

Absolvoval psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého Olomouc a dále např. postgraduální studium na Univerzitě Komenského Bratislava. Do psaní scénářů se Lubomír Smékal pustil s režisérem a hercem Miroslav Krobotem, s nímž byli spolužáky na základce i na gymplu.

LUBOMÍR SMÉKAL - ROZHOVOR PRO E15

Ve svém oboru Lubomír Smékal, který je autorem řady významných odborných publikací, působil mj. v Manželské poradně Olomouc. Deset let byl ředitelem a psychologem Poradenského centra sociálních služeb Olomouckého kraje.

Z jeho publikační činnosti jmenujme např. Rodinné mapy (1992) a Velkou hru (1996). Lubomír Smékal napsal bezpočet časopiseckých článků, esejí a příspěvků do sborníků z odborných konferencí. Na kontě má také rozhlasové projekty, jako pravidelné relace Minuta pro tebe.

Součástí práce Lubomíra Smékala je též lektorská činnost, supervize a výuka. Vytvořil mj. výcvikové programy pro učitele, programy primární prevence sociálně patologických jevů pro mládež Aisa, programy pro Člověka v tísni České televize. Stal se také soudním znalcem v odvětví psychologie.

Než Lubomír Smékal začal spolupracovat na celovečerních filmech Miroslava Krobota, měl za sebou scénář ke krátkému filmu Gambleři. Za komedii Díra u Hanušovic (2014), která byla nominována na třináct Českých lvů, mj. za scénář, si sošku šelmy odnesli Ivan Trojan za hlavní roli a za vedlejší Lenka Krobotová a Jaroslav Plesl.

S režisérem, kamarádem Miroslavem Krobotem, Lubomír Smékal spolupracoval též na komedii Kvarteto (2017). Snímek pojednává o nesourodé čtveřici hudebníků, mezi nimiž dochází k neustálým zádrhelům a bizarním situacím, jež řeší jejich „dvorní“ psychoterapeutka. Film získal osm nominací na Českého lva, a to také za scénář.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Štěpánka Pučálková
Štěpánka Pučálková
zobrazit profil Petr Leška
Petr Leška
zobrazit profil Kazma (Kamil Bartošek)
Kazma (Kamil Bartošek)
zobrazit profil Jiří Brady
Jiří Brady
zobrazit profil Josef Novotný
Josef Novotný
zobrazit profil Radim Hladík
Radim Hladík
zobrazit profil Martin Bárta
Martin Bárta
zobrazit profil Andrea Divišová
Andrea Divišová