Catherine Deneuve

Datum narození: 22. 10. 1943
Místo narození: Paříž, Francie
Výška: 168 cm
Profese: herečka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Francouzská herečka Catherine Deneuve, držitelka Oscara za hlavní roli v dramatu Indočína a řady dalších významných ocenění, ztvárnila desítky výrazných filmových rolí.

Snem Catherine Deneuve bylo stát se módní návrhářkou. S herectvím začala již na střední škole, kdy dostala menší roli ve filmu Les Collégiennes (1957). Prvním jejím úspěšnějším snímkem byl muzikál Paraplíčka ze Cherbourgu (1964).

CATHERINE DENEUVE A DALŠÍ NESTÁRNOUCÍ HVĚZDY

Slibně rozjetou hereckou kariéru Catherine Deneuve ovlivnilo drama Luise Buñuela Kráska dne (1967), kde nedostala roli do sebe uzavřené krásky jako obvykle, nýbrž smyslné dívky, která se rozhodne pracovat v nevěstinci.

Od té doby Catherine Deneuve ztvárnila bezmála dvě stovky postav a stala se jednou z nejvyhledávanějších a nejpopulárnějších francouzských hereček vůbec. Spolupracovala jak se slavnými režiséry, tak kolegy, jako jsou např. Jean-Paul Belmondo, Gérard Depardieu, Alain Delon či Jean Reno.

K nejvýznamnějším snímkům Catherine Deneuve patří filmy Siréna od Mississippi (1969), Poslední metro (1980), Indočína (1992), 8 žen (2002), Matky a dcery (2009), Profesionální manželka (2010) nebo Hlavu Vzhůru! (2015).

Již roku 1985 se Catherine Deneuve dostalo posty propůjčit svoji tvář 9,5 metrů vysoké soše Marianny, jež vévodí velkému pařížskému pomníku Republiky (Monument à la République), který symbolizuje republikánskou tradici Francie.

Catherine Deneuve obdržela řadu cen. Césara dostala za hlavní role ve filmech Poslední metro a Indočína, za niž dosáhla i na Oscara. Stříbrného medvěda získala na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu za film 8 žen, Čestnou palmu na Filmovém festivalu v Cannes (2005).

O CATHERINE DENEUVE ČTĚTE ZDE>>

Catherine Deneuve pochází z rodiny francouzského divadelního a filmového herce Maurice Dorléaca a Renée Simonotové, herečky Thêatre de l'Odéon. Její babička v tomto divadle pracovala jako nápověda.

Světoznámá hvězda vychovala dvě děti, které se vydaly v jejích šlépějích a staly se herci. S režisérem Rogerem Vadimem měla Catherine Deneuve syna Christiana Vadima (narozen 1963).

Roku 1965 se Catherine Deneuve provdala za fotografa Davida Baileyho. O dva roky později se manželé rozešli, ale úředně se rozvedli až v roce 1972, kdy přivedla na svět dceru Chiaru Mastroianni. Jejím otcem byl slavný italský herec Marcello Mastroianni.

 

Články o celebritě

Febiofest odtajnil hosty: Přijede Woody Harrelson, Lasica a Janžurová dostanou ceny Febiofest odtajnil hosty: Přijede Woody Harrelson, Lasica a Janžurová dostanou ceny Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest přivítá oblíbeného herce Woodyho ... číst článek
Hvězda Febiofestu Deneuveová: Převezli ji ve vážném stavu do nemocnice! Hvězda Febiofestu Deneuveová: Převezli ji ve vážném stavu do nemocnice! Ve vážném stavu převezli v noci z úterý na středu do pařížské nemocnice francouzskou herečku Catheri... číst článek
Slavní ze sebe dělají dědky a báby: Důchodce Rytmus, stařenka Arichteva a další! Slavní ze sebe dělají dědky a báby: Důchodce Rytmus, stařenka Arichteva a další! Nejnovější trend mezi celebritami? Takzvaná „postaršovací“ aplikace FaceApp, s níž můžete svému obli... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Miroslav Středa
Miroslav Středa
zobrazit profil František Peterka
František Peterka
zobrazit profil Bella Thorne
Bella Thorne
zobrazit profil Halle Bailey
Halle Bailey
zobrazit profil Julianne Moore
Julianne Moore
zobrazit profil Lukáš Langmajer
Lukáš Langmajer
zobrazit profil Cameron Boyce
Cameron Boyce