George Soros

Datum narození: 12. 8. 1930
Místo narození: Budapešť, Maďarsko
Profese: finančník, multimiliardář
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Finančník George Soros, maďarský rodák a americký multimiliardář, se zařadil mezi kontroverzní boháče kvůli původu svého jmění. Kritizován byl též za podporu separatistů a masové migrace.

George Soros, vlastním jménem György Schwartz, roku 1946 opustil rodnou Budapešť, žil ve Velké Británii, kde studoval ekonomii a filosofii na London School of Economics. Deset let nato odešel do USA, aby - podle svých slov - vydělal dost peněz na Wall Street a mohl žít jako spisovatel a filosof.

GEORGE SOROS DAROVAL MILIONY PROTI BREXITU

Základy svého ohromného bohatství George Soros položil s Jimem Rogersem, když roku 1970 založili Quantum Fund, jeden z prvních hedge fondů, a během deseti let se jim navrátilo přes 4000 % vkladu.

V té době se George Soros dal i na dobročinnost. Mj. začal podporovat černošskou mládež, aby mohla studovat na University of Cape Town v Jihoafrické republice či romské studenty v Česku prostřednictvím Romského vzdělávacího fondu (Roma Education Fund).

Peníze George Sorose zasáhly i do války v bývalé Jugoslávii. Např. finančními injekcemi pro rádio B-92, které v Bělehradě v letech 1996 a 1997 sehrálo důležitou úlohu při studentských vzpourách proti Slobodanu Miloševičovi.

Ve Spojených státech se George Soros stal jedním z významných přispěvatelů sociálně liberálních organizací, mj. Transparency International nebo Human Rights Watch. Na starém kontinentu založil nadaci Středoevropské univerzity (Central European University), jíž věnoval 880 milionů USD.

Přezdívku Muž, který zruinoval Bank of England dostal poté, kdy roku 1992 donutil tento peněžní ústav k devalvaci britské libry. Což byla jen jedna z řady měnových spekulací, jimiž George Soros proslul. V roce 2006 byl ve Francii odsouzen za zneužití informací v obchodním styku.

Díky svým miliardám se prosadil i v politice. Vedl kampaň proti Georgi W. Bushovi. Během amerických prezidentských voleb naopak financoval předvolební boj Hillary Clintonové. George Soros se stal jedním z velkých kritiků amerického prezidenta Donalda Trumpa, a to zejména jeho postojů vůči Číně.

Zato kritici George Sorose poukazují na to, že jeho majetek pochází ze spekulačních obchodů, což je podle nich téměř neslučitelné s filantropickým zaměřením, kterému se boháč věnuje mimo svou profesionální činnost. Dále je odsuzován za podporu separatistických hnutí a samozvaných států.

V rámci evropské migrační krize byl roku 2015 George Soros obviněn maďarským premiérem Viktorem Orbánem, že se svou podporou masové migrace z Blízkého východu snaží podrývat evropské národní státy.

Jméno multimiliardáře je zmíněno v dokumentech Paradise Papers, které byly zveřejněny v listopadu 2017 a které odhalují daňové úniky skrze daňové ráje. Podle časopisu Forbes činilo počátkem roku 2018 čisté jmění George Sorose 800 miliard USD.

O GEORGI SOROSOVI ČTĚTE ZDE>>

Držitel několika doktorátů za ekonomickou a veřejnou činnost George Soros měl za svého prvního manželství z let 1960 až 1883 s Annaliese Witschak tři děti: Jonathana, Andreu a Roberta Sorosovi. Historička Susan Weber Soros (sňatek: 1983-2005) mu porodila potomky dva, jmenují se Alexander Soros a Gregory Soros.

Třetí manželkou George Sorose se v září 2013 stala o čtyři desítky let mladší obchodnice a učitelka jógy Tamiko Bolton. Svatebního veselí se zúčastnilo na 500 hostů, mezi nimiž byl mj. prezident Estonska, premiér Albánie nebo zpěvák Bono.

 

Články o celebritě

Čaputové a jejím blízkým chodí výhrůžky zabitím! Fico si ze mě udělal terč, říká prezidentka Čaputové a jejím blízkým chodí výhrůžky zabitím! Fico si ze mě udělal terč, říká prezidentka Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že ona sama a její blízcí čelí výhrůžkám zabitím. V té... číst článek
Nerudová „sníží důchody“, Pavel v zajetí lobbistů i „převálcovaný“ Babiš: Volební dezinformace udeřily Nerudová „sníží důchody“, Pavel v zajetí lobbistů i „převálcovaný“ Babiš: Volební dezinformace udeřily Prezidentské volby jsou za dveřmi a to znamená, že v plném proudu je i šíření dezinformací, které se... číst článek
Konec V4, komentuje Orbánův triumf Kalousek, Fiala stále doufá v jednotu. Zeman: Jsi mým přítelem Konec V4, komentuje Orbánův triumf Kalousek, Fiala stále doufá v jednotu. Zeman: Jsi mým přítelem Viktor Orbán znovu obhájil post premiéra Maďarska. A k vítězství přichází různorodé a mnohdy opatrné... číst článek

Další Finančníci

zobrazit profil Burak Oymen
Burak Oymen
zobrazit profil Juraj Lelkes
Juraj Lelkes
zobrazit profil Vladimír Železný
Vladimír Železný
zobrazit profil Marek Šilhánek
Marek Šilhánek
zobrazit profil David Radiměřský
David Radiměřský
zobrazit profil Tomáš Pitr
Tomáš Pitr
zobrazit profil Antonio S. Tornago
Antonio S. Tornago
zobrazit profil Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg