Barry Levinson

Barry Levinson

Datum narození: 6. 4. 1942
Místo narození: Baltimore, Maryland, USA
Profese: režisér, scenárista, herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Americký režisér Barry Levinson, scenárista a herec, získal Oscara za drama Rain Man. Na svém kontě má řadu dalších úspěšných snímků.

Vystudoval Baltimore City Community College. Svou kariéru Barry Levinson začal coby scenárista televizních pořadů. Jako režisér debutoval televizní komedií Peeping Times (1978), na filmovém plátně pak celovečerní tragikomedií Bistro (1982).

BARRY LEVINSON HVĚZDOU MFF KARLOVY VARY

Zlatou sošku Oscara za nejlepší režii Barrymu Levinsonovi vynesla dramatická road movie Rain Man (1988), do níž obsadil Dustina Hoffmana a Toma Cruise. Režisér je podepsán také třeba pod thrillerem Spáči (1996) s Kevinem Baconem a Robertem De Nirem.

Režisér, scénárista a herec Barry Levinson natočil řadu dalších filmů. Jmenujme např. komedie Vrtěti psem (1997) a Co se vlastně stalo (2008), opět s Robertem De Nirem, nebo hudební snímek Ruku na to (2015) s Billem Murrayem a Brucem Willisem v hlavních rolích.

V letech 1975 až 1982 byl Barry Levinson ženatý s herečkou Valerií Curtin. V roce 1983 si vzal malířku Diannu Rhodes. Režisér má syny Sama Levinsona a Jacka Levinsona.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Robert Hloz
Robert Hloz
zobrazit profil Jiří Strach
Jiří Strach
zobrazit profil Michal Blaško
Michal Blaško
zobrazit profil Dalibor Záruba
Dalibor Záruba
zobrazit profil Jaroslav Kučera
Jaroslav Kučera
zobrazit profil Martin Kuba
Martin Kuba
zobrazit profil Ondřej Provazník
Ondřej Provazník