Jiří Burian

Datum narození: 11. 3. 1978
Přezdívka: Kapitán Demo
Místo narození: Praha
Profese: hudebník, skladatel, producent, DJ, moderátor
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Jiří Burian se proslavil jako Kapitán Demo. Je synem písničkáře a spisovatele Jana Buriana a vnukem divadelníka E. F. Buriana.

Po střední ekonomické škole zakončené maturitou Jiří Burian vystřídal několik zaměstnání, než se roku 2006 začal naplno věnovat hudbě, moderování a DJingu. Složil hudbu ke komediálnímu seriálu Vladimíra Skórky a Petra Kolečka Lajna.

Kapitán Demo založil Ghostmother

Jiří Burian, jehož satirické alter ego je Kapitán Demo, hrál v řadě kapel (např. Jatka č. 5), byl zpěvákem, textařem, skladatelem, kytaristou a frontmanem hudební formace Southpaw. Založil multimediální uměleckou skupinu Ghostmother.

Coby moderátor se Jiří Burian představil na české hudební televizi Óčko nebo v pražském Rádiu 1, kde působil také jako DJ.

Jiří Burian bodoval na Andělech

V roce 2009 Jiří Burian vydal první sólové album Burian - So low, k němuž vznikl klip na singl Feed The Fire. Rok nato s Mikulášem Růžičkou založil kapelu Republic Of Two, která získala Cenu Anděl 2011 v kategorii Objev roku.

S Natálií Kocábovou Jiří Burian vydal elektronickou desku Walking of the A- bomb, k níž složil hudbu, nahrál většinu nástrojů a ujal se i produkce. S Lenkou Kovaříkovu založil projekt Bohemia, který se zaměřuje na českou lidovou hudbu.

Kapitán Demo skládal i pro spořitelnu

V únoru 2015 vydal desku projektu Kapitán Demo - Okamžitě odejdi do svého pokoje a vrať se, až budeš normální, za niž byl Jiří Burian nominován na Anděla za album roku v kategorii hip-hop. S herečkou, moderátorkou a zpěvačkou Emmou Smetana vydal album What I've done (2016).

Složil hudbu k řadě reklam, a to např. pro: Billu, Adidas, Cevro, O2, Zentivu, Tchibo, Českou spořitelnu nebo kávu Jihlavanka. Jiří Burian se podílel mj. na videoklipech Mariany Prachařové.

O JIŘÍM BURIANOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Burian je synem písničkáře, hudebníka a spisovatele Jana Buriana, na jehož několika deskách spolupracoval, a vnukem skladatele a divadelníka E. F. Buriana.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Dušan Timko
Dušan Timko
zobrazit profil Zdeněk Merta
Zdeněk Merta
zobrazit profil Karel Svoboda
Karel Svoboda
zobrazit profil Jaroslav Svěcený
Jaroslav Svěcený
zobrazit profil Ben Cristovao
Ben Cristovao
zobrazit profil Karel Holas
Karel Holas
zobrazit profil Klaus Schiesser
Klaus Schiesser