Petr Pýcha

Petr Pýcha

Místo narození: Most
Profese: scenárista, autor rozhlasových her

Související celebrity

Životopis

Petr Pýcha, autor doma i v cizině úspěšných rozhlasových her, získal Českého lva za scénář k road movie Všechno bude.

Vystudoval Pedagogickou fakultu v Hradci Králové a poté Petr Pýcha (narozen 1972) začal učit na Gymnáziu Ivana Olbrachta v Semilech.

PETR PÝCHA O FILMU ÚHOŘI MAJÍ NABITO

Pýcha má Cenu Alfréda Radoka

První divadelní hra Petra Pýchy Republiku za koně a fotbal získala několik cen na přehlídkách nezávislého a amatérského divadla. V roce 2005 napsal s kamarádem z dětství Jaroslavem Rudišem Léto v Laponsku. Hra získal Cenu Alfréda Radoka a Cenu Českého rozhlasu 3 - Vltava.

Společně s Jaroslavem Rudišem je Petr Pýcha autorem dalších her, a to Strange Love, která byla nominována na Cenu Alfréda Radoka v kategorii inscenovaných českých her, Salcburský guláš a Lidojedi. Všechny byly nastudované Českým rozhlasem.

Pýcha zaboboval s rozhlasovými hrami

Rozhlasová hra Lidojedi reprezentovala Česko na mezinárodním festivalu Prix Italia a získala 2. cenu v soutěži Prix Bohemia Radio 2012. Hra Petra Pýchy Benzína Dehtov (2013) získala 2. cenu v literární soutěži vypsané Českým rozhlasem u příležitosti oslav 90. výročí.

Za scénář k road movie Všechno bude (2018), kterou režíroval Olmo OmerzuPetr Pýcha získal Českého lva. Inspirací pro napsání dobrodružství dvou chlapců za volantem auta mu byla policejní svodka.

Petra Pícha se stal zvoníkem

Film Všechno bude získal hned deset nominací, a to mj. za režii a herecké výkony klíčových představitelů, jimiž jsou Tomáš Mrvík, Jan František Uher, Eliška Křenková a Lenka Vlasáková.

Společně s režisérem Vladimírem Michálkem Petr Pýcha napsal scénář k filmu Úhoři mají nabito (2019), černé komedii o partě chlapů, pro které se hra na URNU (Útvar rychlého nasazení) stala únikem z jejich nudných životů.

Petr Pýcha žije s partnerkou a třemi dětmi v Lomnici nad Popelkou, kde se stal místním zvoníkem.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Robert Sedláček
Robert Sedláček
zobrazit profil Jaromír Polišenský
Jaromír Polišenský
zobrazit profil Lukáš Melník
Lukáš Melník
zobrazit profil Lenka Wimmerová
Lenka Wimmerová
zobrazit profil Juraj Nvota
Juraj Nvota
zobrazit profil Robert Hloz
Robert Hloz