Vladimíra Dvořáková

Vladimíra Dvořáková

Datum narození: 11. 2. 1957
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: politoložka, pedagožka, spisovatelka, komentátorka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Psycholožka Vladimíra Dvořáková, někdejší členka KSČ, byla vedoucí Katedry politologie na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze a předsedkyní Akreditační komise ČR.

Po maturitě Vladimíra Dvořáková, tehdy ještě pod rodným jménem Vladimíra Pešková, absolvovala kombinaci oborů ruština a historie na Filozofické fakultě UK v Praze. V letech 1981 až 1990 pracovala v Orientálním ústavu České akademie věd.

VLADIMÍRA DVOŘÁKOVÁ NA REFLEX.CZ

Někdejší členka KSČ Vladimíra Dvořáková po Sametové revoluci dva roky působila v Kabinetu politologie Ústavu státu a práva ČSAV. V roce 1994 nastoupila na Katedru politologie Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze, které v letech 2002 až 2014 šéfovala.

Dvořáková dostala Cenu F. Kriegla

Kromě toho byla Vladimíra Dvořáková mj. redaktorkou a posléze šéfredaktorkou časopisu Politologická revue, šéfkou časopisu Současná Evropa a Česká republika a v letech 2006 až 2016 předsedkyní Akreditační komise ČR, jejímž posláním je péče o kvalitu vysokoškolského vzdělávání.

V roce 2012 Vladimíra Dvořáková obdržela Cenu Františka Kriegla, udělovanou Nadací Charty 77, za příkladné občanské postoje a občanskou statečnost zejména právě ve funkci předsedkyně Akreditační komise ČR.

Dvořáková kritizovala rychlostudium

Do povědomí širší veřejnosti se Vladimíra Dvořáková dostala především svým nekompromisním postojem v kauze rychlostudentů Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, za což čelila žalobám. Jedno z řízení bylo zastaveno, v druhém soud žalobu smetl ze stolu.

O VLADIMÍŘE DVOŘÁKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Z literární činnosti Vladimíry Dvořákové jmenujme např. publikace Nikaragujská politika (1990), Staré struktury a lustrace v novodobých dějinách (1992), jejímž jedním ze spoluautorů byl Miloslav Ransdorf, dále pak Spojené státy americké - společnost a politika (2002) nebo Rozkládání státu (2012).

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Hanka Gelnarová
Hanka Gelnarová
zobrazit profil Barbora Hodačová
Barbora Hodačová
zobrazit profil Hadar Ratzon Rotem
Hadar Ratzon Rotem
zobrazit profil Marek Jarolím
Marek Jarolím
zobrazit profil Paige Spara
Paige Spara
zobrazit profil Vítězslav Štefl
Vítězslav Štefl
zobrazit profil Mario Lemieux
Mario Lemieux
zobrazit profil Zdeněk Kaufmann
Zdeněk Kaufmann