Jiří Rajlich

Jiří Rajlich

Datum narození: 17. 12. 1964
Místo narození: Praha
Profese: historik se zaměřením na vojenské a letecké dějiny
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Historik Jiří Rajlich, který se zaměřil na vojenské a letecké dějiny, v říjnu 2019 od prezidenta Miloše Zemana obdržel Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Ve Vojenském historickém ústavu začal Jiří Railich působit roku 1991, kde se stal ředitelem historicko-dokumentačního odboru.

Ve svých pracích se Jiří Railich zabývá meziválečnou i poválečnou historií čs. letectva, osudy letců na západní frontě během 2. světové války, činností Luftwaffe nebo Čechoslováky bojujícími ve španělské občanské válce.

Na svém kontě má Jiří Rajlich řadu historických knih, které vyšly jak v Česku, tak v zahraničí, dále pak stovky vědeckých studií. Byl také kurátorem mnoha muzejních výstav a expozic a stal se prezidentem České komise pro vojenské dějiny.

Z publikací Jiřího Rajlicha jmenujme např. Esa na obloze: nejúspěšnější čs. stíhači ve 2. světové válce (1995), Na nebi sladké Francie: válečný deník československých letců ve službách francouzského letectva (1998), Tatranští orli nad Kubání (2002) nebo Generál Alexander Hess (2015).

Za literární činnost Jiří Rajlich obdržel Cenu Miroslava Ivanova, Záslužný kříž ministra obrany II. i III. stupně a opakovaně cenu Gloria musealis. V říjnu 2019 mu prezident Miloš Zeman udělil Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy).

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jana Sibera
Jana Sibera
zobrazit profil Miroslav Krobot
Miroslav Krobot
zobrazit profil Alena  Mihulová
Alena Mihulová
zobrazit profil Pavlína Němcová
Pavlína Němcová
zobrazit profil Ladislav Bédi
Ladislav Bédi
zobrazit profil Monika Sommerová
Monika Sommerová