Roman Vaněk

Datum narození: 11. 1. 1969
Místo narození: Praha
Profese: kuchař, poradce, autor kuchařek, moderátor, fotograf

Související celebrity

Životopis

Kuchař Roman Vaněk se v oboru gastronomie prosadil jako odborný poradce a autor bestselerů o vaření. Společně s manželkou Janou založil Pražský kulinářský institut.

Zprvu se Roman Vaněk věnoval fotografii, a tak vystudoval Střední odbornou výtvarnou školu V. Hollara v Praze. Poté nastoupil do Československé tiskové kanceláře jako laborant a fotograf.

ROMAN VANĚK - OČI MU SPÁLILO SLUNCE

Po Sametové revoluci 1989 Roman Vaněk stál u zrodu Studentských listů a fotil pro Lidové noviny.

Roku 2002 Roman Vaněk začal jako první do Česka dovážet brazilská vína. Tamní vinařskou asociací byl zvolen členem mezinárodní poroty Avaliação dos Vinhos Brasileiros pro rok 2006. O brazilském vinařství a gastronomii přednášel v ČR i v zahraničí.

V letech 2004 až 2007 Roman Vaněk absolvoval kurzy vaření v hotelu Radisson SAS Alcron. Vzdělání v oboru gastronomie si doplnil absolvováním Střední školy gastronomické a hotelové v Praze.

V roce 2007 Roman Vaněk s manželkou Janou založil Pražský kulinářský institut, který nabízí kurzy pro laiky i odborníky. V roce 2010 spoluzakládal vydavatelství Prakul Production, zaměřené na gastronomickou literaturu.

Podíle se na vzniku pořadu Ano, šéfe!, v němž exceluje Zdeněk Pohlreich.

Roman Vaněk byl autorem námětu a průvodcem internetového pořadu Peklo na talíři, který v roce 2012 na mezinárodním filmovém festivalu Life Sciences Film Festival získal cenou studentů a rok nato dostal Kříšťálovou lupu.

Z řady knih, které Roman Vaněk napsal, jmenujme např. S vařečkou kolem světa, Sushi doma krok za krokem, Klenoty klasické evropské kuchyně, Pražská kuchařka nebo Velká kuchařka Čech a Moravy. Některé z jeho publikací se staly bestselery.

V roce 2016 se Roman Vaněk podílel na námětu a scénáři pořadu Luxus na talíři a hrál v gastrositcomu Žrouti. V rámci o pořadu Dějiny kuchyně se v Českém rozhlase věnoval gastronomickým faktům, mj. servírování pokrmů.

O ROMANU VAŇKOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi koníčky Romana Vaňka patří sbírání jídelních lístků a starých kuchařské knihy. Od roku 2015 se aktivně věnuje kouzlení.

S manželkou Janou má dcery Terezu a Kateřinu. Vzhled tváře Romana Vaňka je poznamenaný zvláštním typem atopického ekzému.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jan Tománek
Jan Tománek
zobrazit profil Wayne Rooney
Wayne Rooney
zobrazit profil Ivo Slavotínek
Ivo Slavotínek
zobrazit profil Lenka Bílková
Lenka Bílková
zobrazit profil Josef Švarcbek
Josef Švarcbek
zobrazit profil Michael Nyqvist
Michael Nyqvist
zobrazit profil Ladislav Potměšil
Ladislav Potměšil
zobrazit profil Viktor Antonio
Viktor Antonio