Naděžda Kniplová

Naděžda Kniplová

Datum narození: 18. 4. 1932
Datum úmrtí: 14. 1. 2020
Místo narození: Ostrava
Profese: operní pěvkyně, sopranistka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Operní pěvkyně Naděžda Kniplová byla sólistkou Národního divadla v Praze nebo Státní opery Praha. Sopranistka v roce 2011 odmítla převzít Cenu Thálie.

Absolvovala pražskou státní konzervatoř. První operní angažmá Naděžda Kniplová získala v roce 1957 v Ústí nad Labem. Právě tam ztvárnila svou životní roli - Kostelničku v Její pastorkyni.

Později Naděžda Kniplová zpívala také v Brně a v roce 1964 se stala členkou Národního divadla v Praze a Státní opery Praha, kde působila téměř třicet let. Diváci její soprán mohli obdivovat v operách Wagnerových, Beethovenových, Straussových, Pucciniho i Janáčkových. Působila i jako pedagožka na AMU.

Úspěch Naděžda Kniplová sklízela také v zahraničí. Hostovala např. ve Vídni, Amsterodamu, Římě, San Francisku, Stockholmu, Barceloně, Modeně i v Metropolitní opeře v New Yorku.

Naděžda Kniplová za totality obdržela Státní cenu Klemanta Gottwalda (1967), dále pak roku 1970 titul zasloužilá umělkyně a třináct let poté titul národní umělkyně.

Pěvkyně Naděžda Kniplová získala i Cenu Thálie za celoživotní mistrovství, ale při předávání v roce 2011 ji odmítla a na vysvětlení tehdy sepsala dopis, v němž mj. uvedla, že ocenění měla dostat již dřív a nyní by to byl pouze milodar.

O NADĚŽDĚ KNIPLOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Sopranistka Naděžda Kniplová zemřela 14. ledna 2020. Bylo jí 87 let.

 

Další Umělci

zobrazit profil Michal Klenecký
Michal Klenecký
zobrazit profil Jana Sibera
Jana Sibera
zobrazit profil Alice Stodůlková
Alice Stodůlková
zobrazit profil Robin Ondráček
Robin Ondráček
zobrazit profil Tereza Vu Hanč
Tereza Vu Hanč
zobrazit profil Marek Brodský
Marek Brodský
zobrazit profil Kateřina Krakowská
Kateřina Krakowská