Jonathan Groff

Datum narození: 26. 3. 1985
Místo narození: Lancaster, Pensylvánie, USA
Výška: 180 cm
Profese: herec, zpěvák, skladatel
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Jonathan Groff, celým jménem Jonathan Drew Groff, se proslavil zejména jednou z hlavních rolí v seriálu HBO Max Hledání (Looking). Úspěchy slaví i jako zpěvák a skladatel.

Herecký talent se u Jonathana Groffa projevil již v raném věku. Na cenu Tony byl v roce 2006 nominován za roli Melchiora Gabora v broadwayské inscenaci Spring Awakening.

Svůj výrazný hlas Jonathan Groff propůjčil postavě Kristoffa v animovaných hitech společnosti Disney Frozen a Frozen II. Zahrál si v několika televizních seriálech, mj. roli Jesseho St. Jamese v populárním hudebním seriálu Glee.

Uznání kritiky se Jonathanu Groffovi dostalo za ztvárnění Holdena Forda, postavy založené na reálném agentovi FBI Johnu E. Douglasovi, v krimi seriálu Lovec myšlenek.

Jevištní kariéra Jonathana Groffa zahrnuje účinkování v různých Shakespearových hrách. Další uznání kritiků i diváků přišlo za ztvárnění krále Jiřího III. v broadwayském muzikálu Hamilton, za nějž společně s ostatními herci získal cenu Grammy za nejlepší muzikálové album. Za účinkování v divadle dostal Drama Desk Awards.

Zahrál si např. ve sci-fi akčňáku The Matrix Resurrections (2021). V roce 2022 byl Jonathan Groff výkonným producentem dokumentárního filmu HBO Spring Awakening: Those You've Known, v němž se po patnácti letech sešlo původní obsazení muzikálu.

Hlavní roli, Patricka Murraye, designéra videoher, který vyrůstal na předměstí Denveru v poměrně konzervativní rodině, která zpočátku těžko přijímala jeho sexualitu, začal Jonathan Groff hrát v seriálu HBO Max Hledání (Looking). Seriál měl premiéru v lednu 2014. V roce 2023 přišla na obrazovky další série, v níž se mj. vyrovnává se zasnoubením svého přítele.

V hororovém mysteriózním thrilleru Někdo klepe na dveře (Knock at the Cabin), natočeném podle knižní předlohy amerického spisovatele Paula Tremblayeho, Jonathan Groff ztvárnil Erica, jednu z klíčových postav. Film byl na AppleTV Plus uveden v únoru 2023.

Kromě herectví se Jonathan Groff věnuje zpěvu a skládání.

Ve dvaceti letech byl Jonathanu Groffovi diagnostikován melanom a podstoupil operaci. V říjnu 2009 se veřejně přiznal k homosexualitě, a to na dotaz reportéra serveru Broadway.com během Národního pochodu za rovnoprávnost.

 

 

Další Umělci

zobrazit profil Martin Prágr
Martin Prágr
zobrazit profil Jan Kolomazník
Jan Kolomazník
zobrazit profil Karel Vladyka
Karel Vladyka
zobrazit profil Vladimír Renčín
Vladimír Renčín
zobrazit profil Ruby Rubacuori
Ruby Rubacuori
zobrazit profil Antonie Zacpalová
Antonie Zacpalová
zobrazit profil Marie Míková
Marie Míková
zobrazit profil Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal