Igor Matovič

Datum narození: 11. 5. 1973
Místo narození:  Trnava, Slovensko
Profese: politik, milionář, předseda slovenského hnutí OLaNO
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Milionář a politik Igor Matovič byl v březnu 2020 prezidentkou Zuzanou Čaputovou pověřen sestavením vlády poté, co hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) vyhrálo volby.

Studoval Univerzitu Komenského v Bratislavě. K milionovému majetku někdejší podnikatel Igor Matovič přišel zejména díky svému byznysu v mediální oblasti.

IGOR MATOVIČ PŘIVEDL ROBERTU FICOVI OSLA

Do politiky Igor Matovič vstoupil roku 2010, kdy se stal poslancem Národní rady Slovenské republiky. Zvolen byl na kandidátce liberální parlamentní politické strany SaS (Svoboda a Solidarita).

Po sporech s členy SaS Igor Matocič stál roku 2011 u zrodu středopravicového konzervativního politického hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které vzniklo z občanského sdružení „Obyčajní ľudia“.

Ve volbách 2012 hnutí získalo 16 mandátů, a skončilo v opozici. Navíc během funkčního období jeho řady opustili tři poslanci. Ve volbách 2016 obsadilo 19 křesel v NR SR, čímž se stalo jejím třetím nejsilnějším politickým subjektem. I přesto zůstalo v opozici, a přišlo dokonce o devět poslanců.

Ve volbách 2020 se OLaNO v čele s Igorem Matovičem pojistilo spojenectvím se stranami NOVA, Zmena zdola a Kresťanská únia. Náznak svého programu hnutí zveřejnilo nezvykle pouhý měsíc před volbami, které se ziskem 25,03 % vyhrálo.

Prezidentka Zuzana Čaputová 4. března 2020 Igoru Matovičovi svěřila sestavení slovenské vlády. Politik tak zamířil do křesla premiéra.

O IGORU MATOVIČOVI ČTĚTE ZDE>>

Politik a bývalý podnikatel Igor Matovič je ženatý. S manželkou Pavlínou má dcery Rebeku a Kláru.

 

Články o celebritě

Adepti na křeslo Čaputové vystoupali do výšin: Pellegrini na hranicích Česka, Korčok na mohyle Adepti na křeslo Čaputové vystoupali do výšin: Pellegrini na hranicích Česka, Korčok na mohyle Do výšin vystoupali o víkendu oba prezidentští kandidáti na nového slovenského prezidenta. Zatímco v... číst článek
Fico vstoupil do druhého kola: Ostrý výpad proti Korčokovi! Válečný štváč, tepe kandidáta Fico vstoupil do druhého kola: Ostrý výpad proti Korčokovi! Válečný štváč, tepe kandidáta Doposud se premiér Robert Fico (SMĚR-SD) držel během prezidentské kampaně na Slovensku spíše v pozad... číst článek
Korčok a Pellegrini loví hlasy neúspěšných. Otevřenou podporu od kandidátů zatím nedostali Korčok a Pellegrini loví hlasy neúspěšných. Otevřenou podporu od kandidátů zatím nedostali Oba finalisté slovenské přímé volby prezidenta, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlament... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Petr Vrána
Petr Vrána
zobrazit profil Jiří Navrátil
Jiří Navrátil
zobrazit profil Petr Stuchlík
Petr Stuchlík
zobrazit profil Miroslav Petřík
Miroslav Petřík
zobrazit profil Ondřej Lochman
Ondřej Lochman
zobrazit profil Raduan Nwelati
Raduan Nwelati
zobrazit profil Pavel Jelínek
Pavel Jelínek
zobrazit profil Ondřej Babka
Ondřej Babka