Jan Čižinský

Datum narození: 22. 4. 1978
Profese: politik za hnutí Praha sobě, dříve KDU-ČSL, pedagog
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Politik a pedagog Jan Čižinský byl coby starosta Prahy 7 v letech 2017 až 2021 poslancem. Do voleb 2022 jej hnutí Praha sobě vyslalo jako svého lídra, tedy adepta na primátora.

Po absolvování historie a latiny na Filozofické fakultě a politologie a mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlově v Praze Jan Čižinský pracoval jako učitel na základní škole, na gymnáziu a na Filozofické fakultě UK v Praze.

JAN ČIŽINSKÝ: KRNÁČOVÁ NENÍ DOBRÁ PRIMÁTORKA

Starostou se Čižniský stal roku 2014

V roce 2013 Jan Čižinský získal ocenění Bílá lilie udělované organizací Zaostřeno o.p.s. za mimořádný přínos při prosazování principu transparentnosti ve veřejné správě. Proslul jako organizátor referenda o plánu na stavbu nové budovy radnice Prahy 7 za zhruba miliardu korun.

Roku 2003 vstoupil do KDU-ČSL a působil jako asistent Cyrila Svobody a Mariana Jurečky. Do komunální politiky se Janu Čižinskému podařilo po čtyřech neúspěšných pokusech dostat ve volbách 2014, kdy vedl kandidátku subjektu PRAHA 7 SOBĚ (KDU-ČSL a nestraníci). V listopadu byl zvolen starostou Prahy 7.

V roce 2014 za Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN) usedl do Zastupitelstva hlavního města Prahy. V parlamentních volbách 2017 díky preferenčním hlasům, které mu pomohly přeskočit prvního Daniela Hermana, Jan Čižinský získal křeslo ve Sněmovně, do níž předtím třikrát neúspěšně kandidoval.

Čižinský zdolal Mont Blanc nebo Elbrus

V prosinci 2017 oznámil kandidaturu do pražského zastupitelstva za hnutí Praha sobě ve volbách 2018, na níž bylo potřeba nasbírat 100 tisíc podpisů voličů, což se podařilo. Za hnutí Jan Čižinský (už jako nestraník) neúspěšně kandidoval na primátora Prahy. V dolní komoře skončil v říjnu 2021.

Do komunálních voleb 2022 Jana Čižinského hnutí Praha sobě vyslalo jako svého lídra, tedy adepta na primátora.

O JANU ČIŽINSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Největším koníčkem Jana Čižinského je vysokohorská turistika. Zdolal např. Mont Blanc nebo Elbrus.

Jan Čižinský, vnuk dirigenta Václava Smetáčka, je ženatý a má tři dcery. Jeho bratr Pavel Čižinský byl od listopadu 2018 do ledna 2020 starostou městské části Praha 1.

O KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH 2022 ČTĚTE ZDE>>

 

 

 

Články o celebritě

Boj o Prahu! Ostré hádky o dopravní chaos a třeskutou kauzu Dozimetr v debatě Blesku Boj o Prahu! Ostré hádky o dopravní chaos a třeskutou kauzu Dozimetr v debatě Blesku Další předvolební debata Blesku je tady - tentokrát boj o Prahu. Řeč přišla na klíčové body programů... číst článek
CELÝ ZÁZNAM: Boj o Prahu! Ostré hádky o dopravní chaos či kauzu Dozimetr v debatě Blesku CELÝ ZÁZNAM: Boj o Prahu! Ostré hádky o dopravní chaos či kauzu Dozimetr v debatě Blesku Další předvolební debata Blesku je tady - tentokrát boj o Prahu. Řeč přišla na klíčové body programů... číst článek
Výborný: Aféra Hlubuček? Rozkrádání za bílého dne! Fiala jako Churchill, Havlíček klesl na 4. cenovou Výborný: Aféra Hlubuček? Rozkrádání za bílého dne! Fiala jako Churchill, Havlíček klesl na 4. cenovou Korupční kauza Dozimetr začala na pražském magistrátě, ale v posledních dnech otřásá celou českou po... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Dalibor Horák
Dalibor Horák
zobrazit profil Milan Daďourek
Milan Daďourek
zobrazit profil Eva Fialová
Eva Fialová
zobrazit profil Vlastislav Navrátil
Vlastislav Navrátil
zobrazit profil Lukáš Blažej
Lukáš Blažej
zobrazit profil Václav Láska
Václav Láska
zobrazit profil Radek Holomčík
Radek Holomčík