Karel Karika

Datum narození: 24. 10. 1960
Místo narození: Ústí nad Labem
Profese: politik České pirátské strany, aktivista
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Politik České pirátské strany Karel Karika se v krajských volbách 2020 stal jejím kandidátem na hejtmana Ústeckého kraje. Je držitelem Ceny Františka Kriegla.

Vystudoval střední dopravní průmyslovou školu v Teplicích. V roce 1988 začal Karel Karika podnikat v akvaristice, choval a vyvážel akvarijní rybičky a obojživelníky. Podnikání ukončil, když se stal místostarostou.

Zapálený aktivista Karel Karika proslul jako bojovník za práva Romů, bezdomovců a sociálně vyloučených občanů. Byl spoluzakladatelem iniciativ Ústí proti hazardu, předsedou spolku Československá Romská unie a tvůrcem projektu pomáháme chudým a lidem bez domova.

Roku 2019 Karel Karika obdržel Cena Františka Kriegla, která je udělována Nadací Charty 77 za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva a občanské svobody, národní nezávislost, suverenitu a demokracii.

Do politiky Karel Karika vkročil jako člen Strany zelených v komunálních volbách 2014, po nichž zasedl do zastupitelstva městského obvodu Ústí nad Labem-město. V letech 2014 až 2018 zastával funkci místostarosty tohoto obvodu za hnutí PRO! Ústí.

Od června 2017 do října 2018 byl Karel Karika pověřeným starostou obvodu. Ve volbách 2018 se stal také zastupitel města Ústí nad Labem.

Zelené Karel Karika opustil roku 2018 a v následujícím roce vstoupil do České pirátské strany, která jej do voleb 2020 vyslala jako jedničku ústecké kandidátky, tedy svého adepta na tamního hejtmana.

Mezi koníčky Karla Kariky patří potápění a četba science fiction. Rád poslouchá skupinu Beatles.

Karel Karika, který má romský původ, je ženatý. S manželkou vychoval syna Karla a dceru Helenu.

VŠE O KRAJSKÝCH VOLBÁCH 2020 NAJDETE ZDE>>

 

 

Další Politici

zobrazit profil Marek Novák
Marek Novák
zobrazit profil Herbert Pavera
Herbert Pavera
zobrazit profil Jaromír Kalina
Jaromír Kalina
zobrazit profil František Čuba
František Čuba
zobrazit profil Pavel Šindelář
Pavel Šindelář
zobrazit profil Šimon Heller
Šimon Heller