Ondřej Profant

Ondřej Profant

Datum narození: 2. 5. 1988
Místo narození: Praha
Profese: politik České pirátské strany, IT specialista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

IT specialista Ondřej Profant, politik České pirátské strany, byl v letech 2017 až 2021 poslancem.

Nedokončil studium oboru obecná informatika na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Ondřej Profant se stal živnostníkem se specializací na DTP (sazba knih ve svobodném systému LaTeX), programování a skriptování.

V roce 2009 byl Ondřej Profant členem přípravného výboru České pirátské strany, takže je členem od jejího vzniku. Zapojil se do řady akcí a kampaní pořádaných Piráty jako jsou Festival svobodných filmů nebo kampaň Hrajeme svobodnou hudbu a veřejné hudební produkce VyOsení.

Do politiky se Ondřej Profant neúspěšně pokusil vstoupit ve volbách 2010. Podařilo se mu ve volbách 2014, kdy byl zvolen do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Zde se věnoval mj. informatice, dopravě a bezpečnosti.

Upozornil na předraženou zakázku na svoz odpadu. Ondřej Profant vystupoval proti zbourání libeňského mostu a apeloval na vedení města, aby odkoupilo sídliště Písnice, které se jeho vlastník (ČEZ) rozhodl prodat developerům. Stál za založením spolku Otevřená města a aplikací Cityvizor, která občanům poskytuje přehled o hospodaření.

Na post pražského zastupitele Ondřej Profant rezignoval v prosinci 2017, jelikož v parlamentních volbách získal poslanecký mandát. To byla již jeho třetí kandidatura do Sněmovny (v letech 2010 a 2013). V dolní komoře působil do podzimu 2021.

Stál např. za zákonem, který občanům umožňuje s úřady komunikovat elektronicky. Na začátku roku 2020 Ondřej Profant upozornil na předražený projekt Czechiana, portál ministerstva kultury s plánovaným rozpočtem 450 milionů korun.

O ONDŘEJI PROFANTOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi koníčka Ondřeje Profanta patří četba zejména satirické fantasy literatury, šifrovací hry a jízda na kole.

 

Další Politici

zobrazit profil Karel Zitterbart
Karel Zitterbart
zobrazit profil Drahoslav Ryba
Drahoslav Ryba
zobrazit profil Helena Langšádlová
Helena Langšádlová
zobrazit profil Theresa Mayová
Theresa Mayová
zobrazit profil Jan Řehounek
Jan Řehounek
zobrazit profil Evžen Tošenovský
Evžen Tošenovský
zobrazit profil Miloslava Rutová
Miloslava Rutová
zobrazit profil Daniel Kůs
Daniel Kůs