Robert Křesťan

Robert Křesťan

Datum narození: 16. 9. 1958
Místo narození: Počátky
Profese: zpěvák, kytarista, banjista, skladatel, textař, překladatel
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Zpěvák a překladatel Robert Křesťan je též banjista, skladatel a textař. Známým se stal coby člen bluegrassových skupin Trapeři, Poutníci a Druhá tráva.

V šesti letech se Robert Křesťan začal učit na klavír, v deseti vzal poprvé do ruky kytaru a v jedenácti banjo. Posléze se mezi jeho oblíbené nástroje dostala i mandolína.

O ROBERTU KŘESŤANOVI ČTĚTE ZDE>>

Ve třinácti Robert Křesťan založil skupinu Trapeři. V roce 1979 se stal členem skupiny Poutníci, která se v 80. letech 20. století dostala až na vrchol české folkové a countryové scény.

V roce 1991 Robert Křesťan společně s Lubošem Malinou odešel z Poutníků. Založili kapelu Druhá tráva, s níž dostali Zlatou desku za album Pohlednice. Skupina často podniká delší úspěšná koncertní turné po Spojených státech amerických.

Kromě hudby se Robert Křesťan věnuje překládání písní a knih z angličtiny. Jak řekl, s gustem překládal knížky amerického spisovatele Williama Eastlakeho.

Na Cenách Anděl 2020 kapela Druhá tráva obdržela sošku v kategorii Folk za nahrávku Díl první, která vznikla ve spolupráci s britským producentem Eddiem Stevensem. Druhou sošku si Robert Křesťan odnesl jako nový člen andělské Síně slávy.



 

Další Hudebníci

zobrazit profil Ondřej Sluka
Ondřej Sluka
zobrazit profil Pavel Švec
Pavel Švec
zobrazit profil Roman Timko
Roman Timko
zobrazit profil Janis Sidovský
Janis Sidovský
zobrazit profil Keith Richards
Keith Richards
zobrazit profil Vlastimil Kučaj
Vlastimil Kučaj
zobrazit profil René Rypar
René Rypar