Roman Onderka

Datum narození: 11. 11. 1965
Místo narození: Brno
Profese: politik ČSSD, 14. primátor města Brna, ekonom
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Roman Onderka, někdejší brněnský primátor, byl v letech 2017 až 2021 poslancem.

Studoval obor Ekonomika a právo v podnikání na Vysoké škole Karla Engliše Brno a absolvoval program Master of Business Administration v rámci Vysokého učení technického v Brně. Roman Onderka pracoval mj. jako vozmistr v Českých drahách a působil v odborech.

Onderka se účastnil tzv. lánského puče

Do politiky od roku 1997 člen ČSSD vstoupil v roce 2002, kdy se na jedno volební období stal zastupitelem Městské části Brno-Starý Lískovec. Iniciátor vybudování tzv. brněnského orloje Roman Onderka byl v letech 2006 až 2014 brněnským primátorem.

Společně s Michalem Haškem, Milanem Chovancem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem, a Jiřím Zimolou se Roman Onderka účastnil tzv. lánského puče, tedy schůzky frakce, která se pokusila svrhnout tehdejšího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Odehrála se 26. října 2013 na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem po vyhlášení výsledků voleb do Sněmovny.

Onderkovi pomohly preferenční hlasy

Ve volbách 2017 Roman Onderka získal díky 3 098 preferenčním hlasům poslanecký mandát. Na sjezdu ČSSD byl v dubnu 2018 zvolen místopředsedou strany. Post opakovaně obhájil.

Do parlamentních volen 2021 strana Romana Onderku vyslala jako jedničku své jihomoravské kandidátky. Neuspěl. Sociální demokraté se totiž do dolní komory vůbec nedostali. Po volebním debaklu a rezignaci Jana Hamáčka byl pověřen vedením strany.

O ROMANU ONDERKOVI ČTĚTE ZDE>>

Roman Onderka byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství má syna Zbyňka, z druhého syna Romana. V březnu 2008 jako primátor Brna přiznal milostný vztah se svou náměstkyní Barborou Javorovou (KDU-ČSL).

 

 

 

Články o celebritě

Hrad prolomil mlčení o Zemanově stavu: Babiš přivezl dárky a květiny, Schillerová se modlí Hrad prolomil mlčení o Zemanově stavu: Babiš přivezl dárky a květiny, Schillerová se modlí Pražský hrad po téměř třech dnech prolomil mlčení o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Hospi... číst článek
Platy, dávky a příjmy Čechů v debatě Blesku: Ostré hádky o vyšší minimální mzdu Platy, dávky a příjmy Čechů v debatě Blesku: Ostré hádky o vyšší minimální mzdu Proč nemají Češi platy, jako sousední Němci? A motivuje vyšší minimální mzda více k práci a je nutná... číst článek
Debata Blesku o daních a mzdách: Kolik budeme brát? A co si od nás stát vezme? Debata Blesku o daních a mzdách: Kolik budeme brát? A co si od nás stát vezme? Co s financemi? Jak je po covidové krizi uzdravit? A co s rekordním zadlužením České republiky? Všic... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Vítězslav Maláč
Vítězslav Maláč
zobrazit profil Petr Zahradníček
Petr Zahradníček
zobrazit profil Karel Březina
Karel Březina
zobrazit profil Jaroslav Tvrdík
Jaroslav Tvrdík
zobrazit profil Pavel Růžička
Pavel Růžička
zobrazit profil Miroslav Matyáš
Miroslav Matyáš
zobrazit profil Miloš Petera
Miloš Petera
zobrazit profil Eduard Hulicius
Eduard Hulicius