Marcel Kolaja

Datum narození: 29. 6. 1980
Místo narození: Moravská Třebová
Profese: europoslanec České pirátské strany, IT specialista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Marcel Kolaja ve volbách 2019 coby lídrem kandidátky České pirátské strany získal křeslo v Evropském parlamentu. V lednu 2020 se stal kvestorem EP. Do voleb do EP 2024 vkročil opět v pozici lídra.

Absolvoval informatiku na Masarykově univerzitě v Brně. V průběhu studia se Marcel Kolaja specializoval na svobodný software a pracoval jako systémový administrátor v Laboratoři zpracování přirozeného jazyka.

MARCEL KOLAJA - PIRÁTI CHTĚLI 20 PROCENT V EP

Kolaja zbrzdil softwarové patenty 

V té době se Marcel Kolaja stal spolumajitelem softwarové firmy, kde později vykonával funkci obchodního ředitele. Posléze působil jako technický produktový manažer v mezinárodní společnosti, která pracuje na vývoji svobodného softwaru.

V roce 2003 se Marcel Kolaja začal zabývat legislativou Evropské unie, aby o dva roky později jako aktivista přispěl k odmítnutí zavedení softwarových patentů Evropským parlamentem.

Mezi lety 2010 a 2014 se Marcel Kolaja v České pirátské straně (roku 2010 do ní vstoupil) věnoval zejména evropským a mezinárodním záležitostem. Posléze se jeho zájem přesunul více na aktivity týkající se komunální politiky.

Dva roky byl Marcel Kolaja předsedou spolku Otevřená města. Dále mj. inicioval projekt Hrajeme svobodnou hudbu! namířený proti OSA/Intergram.

Marcel Kolaja porazil Mikuláše Pekcu

Ve volbách do Evropského parlamentu 2014 byl Marcel Kolaja na pirátské kandidátce druhý, mandát nezískal. Ve volbách 2019 se stal jejím lídrem, když ve stranických primárkách porazil Mikuláše Peksu. Uspěl, a to stejně jako Mikuláš Peksa a Markéta Gregorová. V lednu 2020 se stal kvestorem EP.

Po vnitrostranickém hlasování 16. září 2023 se Marcel Kolaja opět stal lídrem kandidátky Pirátské strany ve volbách do Evropského parlamentu 2024

O MARCELU KOLAJOVI ČTĚTE ZDE>>

Mluví anglicky a zvládá základy němčiny. Ve volném čase Marcel Kolaja lyžuje, chodí po horách, běhá, jezdí na motorce i na kole a fotí. Poslouchá rock a heavy metal. Baví ho hra na kytaru. Je vegetarián.

O VOLBÁCH DO EP 2024 ČTĚTE ZDE>>         

 

 

 

Články o celebritě

Pirát Ferjenčík v kampani použil motiv z Anděla Páně. Režisér Strach po něm chce 150 tisíc Pirát Ferjenčík v kampani použil motiv z Anděla Páně. Režisér Strach po něm chce 150 tisíc Agentura Dilia, která zastupuje filmového režiséra Jiřího Stracha, vyzvala ke stažení předvolebního ... číst článek
Výhra v eurovolbách: Plat 200 tisíc, štědré náhrady a důchod z EU! Vondra: Kalousek se chtěl jen zviditelnit Výhra v eurovolbách: Plat 200 tisíc, štědré náhrady a důchod z EU! Vondra: Kalousek se chtěl jen zviditelnit Bruselská „hra o trůny“ je tu, již tento týden zvolí v Evropě sedm stovek nových europoslanců. Česku... číst článek
Top momenty hádek v duelech Blesku: „Zhrzená milenka ANO, blázen Putin i srab Novotný“ Top momenty hádek v duelech Blesku: „Zhrzená milenka ANO, blázen Putin i srab Novotný“ Odpadlík od ANO jako zhrzená milenka, nadávání vládě do srabů i ostré spory o Ukrajinu a počínání Vl... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Robin Šín
Robin Šín
zobrazit profil Ladislav Chlupáč
Ladislav Chlupáč
zobrazit profil Terezie Holovská
Terezie Holovská
zobrazit profil Michaela Matoušková
Michaela Matoušková
zobrazit profil Marta Gottwaldová
Marta Gottwaldová
zobrazit profil Ivan Pilný
Ivan Pilný
zobrazit profil Jaroslav Foldyna
Jaroslav Foldyna