Eliška Hašková Coolidge

Datum narození: 26. 3. 1941
Místo narození: Praha
Profese: bývalá ředitelka Kanceláře prezidentských zpráv USA
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Eliška Hašková Coolidge, Američanka s českými kořeny, byla ředitelkou Kanceláře prezidentských zpráv a asistentkou pěti hlav Spojených států.

Poté, co byl její dědeček František Hašek, zakladatel Bankovního domu Hašek, v roce 1942 popraven nacisty, žila Eliška Hašková u babičky na Šumavě. Její otec v roce 1948 odjel do USA. Osmiletá Eliška, její tříletý bratr a jejich matka uprchli rok poté pěšky přes šumavské lesy.

Eliška Hašková studovala diplomacii

Po rozchodu rodičů byla Eliška Hašková umístěna k otci, kde se o ni později opět starala babička, jíž se podařilo emigrovat do Washingtonu.

Eliška Hašková nejprve studovala internátní školu a po zakončení středoškolského vzdělání absolvovala obor diplomacie na fakultě School of Foreign Service Georgetownské univerzity.

V letech 1963 až 1981 působila v Bílém domě. Byla tam asistentkou hlav Spojených států, jejich poradkyní a ředitelku Kanceláře prezidentských zpráv. Posléze do roku 1990 Eliška Hašková Coolidge pracovala na Ministerstvu zahraničí USA.

Hašková dostala medaili od Zemana

Po pády totality se Eliška Hašková Coolidge v 90. letech 20. století vrátila do České republiky. Ve vlasti založila Coolidge Consulting Services a začala přednášet umění a management společenského chování a obchodní a diplomatický protokol. Byla lektorkou řady mezinárodních konferencí.

V roce 2003 Eliška Hašková Coolidge, autorka knihy Pět amerických prezidentů, česká babička a já, obdržela od Senátu titul Významná česká žena ve světě. Roku 2017 dostala od prezidenta republiky Miloše Zemana Medaili Za zásluhy I. stupně.

O ELIŠCE HAŠKOVÉ COOLIDGE ČTĚTE ZDE>>

V roce 1977 se provdala za významného amerického investičního bankéře Nicholase Jeffersona Coolidge, jemuž dva roky nato porodila dceru Alexandru. Manželství Elišky Haškové Coolidge vydrželo dvacet let. V roce 2005 poznala svého současného přítele, Američana Josepha Barbu.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil L'Wren Scottová
L'Wren Scottová
zobrazit profil Ota Baláž
Ota Baláž
zobrazit profil Henry Cavill
Henry Cavill
zobrazit profil Kamila Magálová
Kamila Magálová
zobrazit profil Tomáš Třetina
Tomáš Třetina
zobrazit profil Alena Karešová
Alena Karešová
zobrazit profil Alena  Mihulová
Alena Mihulová
zobrazit profil Katarína Paveleková
Katarína Paveleková