Michal Klíma

Michal Klíma

Datum narození: 10. 1. 1960
Místo narození: Praha
Profese: novinář, vydavatel, mediální manažer

Související celebrity

Životopis

Michal Klíma coby předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu a místopředseda správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky byl od březnu 2022 necelý rok vládním zmocněncem pro oblast médií.

Po maturitě na gymnáziu Michal Klíma absolvoval České vysoké učení technické v Praze. Má za sebou kurz pro vrcholové novinové manažery na Northwestern University Chicago v USA.

MICHAL KLÍMA - ROZHOVOR ČTĚTE ZDE>>

Po vysoké škole Michal Klíma pracoval jako programátor a současně se podílel na ilegálním šíření samizdatových Lidových novin. Po Sametové revoluci 1989 stál u zrodu nakladatelství a vydavatelství Lidové noviny, kde zastával post šéfa.

Klíma spoluzakládal Unii vydavatelů

Od roku 1998 byl Michal Klíma výkonným ředitelem vydavatelství Economia, později šéfem dceřiné společnosti Economia Online a pak i generálním ředitelem Economie. Poté, co společnost koupil Zdeněk Bakala, odešel a záhy se stal šéfem slovenského vydavatelství Spoločnosť 7 Plus.

V 90. letech 20. století Michal Klíma spoluzakládal Unii vydavatelů a působil jako člen představenstva První novinové společnosti a byl i předsedou představenstva největší tiskárny v ČR Česká typografie.

V roce 2013 Michal Klíma stál u zrodu prvního českého vydavatelství tabletových časopisů Tablet Media, které v roce 2015 koupila finanční skupina Penta Investments. Posléze dva roky vedl vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA.

Michala Klímu si vybral Petr Fiala

Své komentáře zejména s politickou tématikou Michal Klíma publikoval v řadě médií. V roce 2020 založil vlastní zpravodajský a komentářový web MediaForum. Kromě toho se věnuje překladatelské činnosti.

Coby předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu a místopředseda správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky se Michal Klíma v březnu 2022 stal vládním zmocněncem pro oblast médií. Premiér Petr Fiala (ODS) si jej vybral do svého poradního týmu.

V únoru 2023 přišla média s informací, že pozice, kterou Michal Klíma zastávala, byla zrušena.

O MICHALU KLÍMOVI ČTĚTE ZDE>>

Michal Klíma, syn spisovatele Ivana Klímy a psychoterapeutky a signatářky Charty 77 Heleny Klímové, je ženatý. S manželkou Janou má dceru Marii (*1989) a syna Matěje (*1993).

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jan Tománek
Jan Tománek
zobrazit profil Eva Herzigová
Eva Herzigová
zobrazit profil Makram Matragi
Makram Matragi
zobrazit profil Yvona Krouská
Yvona Krouská
zobrazit profil Michaela Krausová
Michaela Krausová
zobrazit profil Petr Zettner
Petr Zettner
zobrazit profil Martina Menšíková
Martina Menšíková
zobrazit profil Olga Blechová Matušková
Olga Blechová Matušková