Martin Bárta

Martin Bárta

Datum narození: 12. 6. 1967
Místo narození: Rychnov nad Kněžnou
Profese: operní pěvec, barytonista
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Operní pěvec Martin Bárta v roce 2022 obdržel Cenu Thálie za nejlepší mužský výkon za roli Jaga v Otellovi Giuseppe Verdiho.

Absolvoval Konzervatoř v Pardubicích a později Akademii múzických umění v Praze. Soukromě Martin Bárta studoval zpěv u významného britského pěvce Jacka Straucha.

Bárta učil nejen zpěv, ale i hru na klavír

Profesní kariéru Martin Bárta zahájil v letech 1990 až 1991 jako sólista Armádního uměleckého souboru v Praze. Poté učil zpěv, hru na klavír a hudební teorii na Vysoké škole pedagogické a ZUŠ v Hradci Králové.

V roce 1994 se Martin Bárta stal sólistou v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, které po třech letech vyměnil za Státní operu Praha. Tam debutoval jako Hlasatel v Lohengrinovi. Vytvořil zde řadu rolí (Oněgin, Valentin, Guglielmo, Don Giovanni, Marcello, Amonasro, Nabucco, Rigoletto či Scarpia).

Martin Bárta vystupuje též v cizině

Pravidelně hostuje na scénách Národního divadla v Praze, ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, v Divadle J. K. Tyla v Plzni a v Národním divadle moravskoslezské v Ostravě. Martin Bárta vystupuje také v zahraničí, mj. v Německu, v Rakousku, ve Švýcarsku, ve Franci, v Itálii či v Japonsku.

Kromě toho si mohou milovníci opery Martina Bártu poslechnout na prestižních festivalech, jako jsou Pražské jaro, Salzburger Festspiele nebo Smetanova Litomyšl. Od roku 2006 pěvec vyučuje zpěv na HAMU. Spolupracuje se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

V roce 2005 Martin Bárta získal Cenu za nejlepší výkon ve vedlejší roli Mlynáře v Lucerně, a to v rámci festivalu Opera. V letech 2012 a 2015 byl zařazen v širší nominaci na Cenu Thálie. Tu obdržel roku 2022 za roli Jaga v opeře Giuseppe Verdiho Otello.

 

Další Umělci

zobrazit profil Pavlína Pížová
Pavlína Pížová
zobrazit profil Natálie Otáhalová
Natálie Otáhalová
zobrazit profil Hana Fialová
Hana Fialová
zobrazit profil Sabrina Harris
Sabrina Harris
zobrazit profil Ivan Martin Jirous
Ivan Martin Jirous
zobrazit profil Sára Saudková
Sára Saudková
zobrazit profil Lucie Hunčárová
Lucie Hunčárová