Václav Kefurt

Václav Kefurt

Datum narození: 22. 10. 1934
Datum úmrtí: 20. 11. 2022
Profese: zahradník prezidentů, pěstitel
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Václav Kefurt, vášnivý pěstitel bonsají a sukulentů, působil jako zahradník prezidentů v Královských zahradách Pražského hradu.

Pocházel ze zemědělsko-zahradnické rodiny a nakonec se rodák z pražské Tróje Václav Kefurt rozhodl vydat ve šlépějích svých předků.

O VÁCLAVU KURFTOVI ČTĚTE ZDE>>

Vyrůstal za 2. světové války a zažil události, které následovaly po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. „Viděl jsem výbuch a oblak kouře. Jeden německý důstojník a tři vojáci s puškami pak prohledávali jednu usedlost pod druhé, rodiče museli otevírat skříně, všechno prolezli. Vyhrožovali, že každý desátý muž z Prahy 8 bude zastřelen,“ zavzpomínal Václav Kefurt pro Paměť národa.

Na Hradě Kefurt zahradničil přes 45 let

Na Pražský hrad Václav Kefurt nastoupil v šestnácti letech v roce 1950 jako učen. Odešel po víc jak pětačtyřiceti letech a vypracoval až do pozice hlavního zahradníka.

Na Hradě dle Václava Kefurta panovaly strašné podmínky za Klementa Gottwalda, kdy se jeho manželka měrně snažila dosáhnout oblíbenosti první dámy Hany Benešové. Zažil Antonína Zápotockého či Antonína Novotného, za jehož prezidentováním již byl vedoucím Královských zahrad.

Husák Kefurtovi zakázal vstup do zahrad

Velké změny podle jeho slov nastaly v roce 1975, kdy se hlavou státu stal Gustáv Husák. Zahrady se uzavřely nejen pro veřejnost, ale dokonce i Václav Kefurt do nich měl zakázaný přístup.

Kromě zahradničení na Hradě se Václav Kefurt dlouhá léta věnoval pěstování bonsají a sukulentů, které se staly ozdobou řady výstav.

Slavný zahradník a pěstitel Václav Kefurt zemřel v20. listopadu 2022. Bylo mu 88 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Vendula Svobodová
Vendula Svobodová
zobrazit profil Pavel Kantorek
Pavel Kantorek
zobrazit profil Pavla Dostálová
Pavla Dostálová
zobrazit profil Vítězslav Schrek
Vítězslav Schrek
zobrazit profil Viktor Orbán
Viktor Orbán
zobrazit profil Jan Skopeček
Jan Skopeček
zobrazit profil David Smoljak
David Smoljak