Radůza (Radka Vranková)

Datum narození: 16. 3. 1973
Přezdívka: Radůza
Místo narození: Praha
Profese: zpěvačka, šansoniérka, multiinstrumentalistka, skladatelka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Radůza, držitelka cen Anděl, se proslavila jako zpěvačka, šansoniérka, písničkářka, multiinstrumentalistka a hudební skladatelka.

Na lidové škole umění studovala hru na flétnu a na lesní roh. Radůza, vlastním jménem Radka Vranková, absolvovala obor zpěv a skladba na Pražské konzervatoři. Soukromě studovala klasickou hudbu.

RADŮZA - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Pro koncertní vystupování Radku Vrankovou objevila Zuzana Navarová, v jejíchž projektech hostovala. Diváky oslní hrou na akordeon, na kytaru a klavír a silnými prožitky svých osobitých písní.

Radůza si zahrála v Krásce v nesnázích

V roce 2004 Radůza zabodovala na cenách Anděl v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a Folk.

Šansoniérku si Radůza zahrála v tragikomedii Jana Hřebejka Kráska v nesnázích (2006), k níž společně s Glenem Hansardem nazpívala ústřední píseň. Objevila se v seriálu Modrý kód.

Radůza je autorkou scénické hudby k řadě představení, natočila na dvě desítky alb, věnuje se i vážné hudbě a napsala povídkovou knihu Čáp nejni kondor (2011) či knižní muzikál Maraton, příběh běžce (2015).

Má ráda cestovaní a cizí jazyky

Na cenu Anděl v kategorii Sólová interpretka roku byla Radůza nominována za album Nebe je otevřené, které vyšlo v březnu 2022.

O RADŮZE ČTĚTE ZDE>>

Mezi koníčka Radůzy patří cestování, při němž čerpá inspiraci a náměty pro svou další tvorbu, a také studium jazyků. Domluví se anglicky, francouzsky, polsky, italsky a rusky.

S bývalým přítelem z Turecka má Radůza syna Attilu a dceru Asenu. V roce 2016 otěhotněla potřetí. Ale na podzim ji v lese pobodali sršni, neštěstí to díky pomoci manžela, spisovatele, scenáristy, režiséra a producenta Josefa Urbana, přežila, ale bohužel přišla o dítě. Rozvedli se v roce 2017.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Petr Ulrych
Petr Ulrych
zobrazit profil James Newton Howard
James Newton Howard
zobrazit profil Otakar Petřina
Otakar Petřina
zobrazit profil Petr Kužvart
Petr Kužvart
zobrazit profil Petr Hannig
Petr Hannig
zobrazit profil Lešek Semelka
Lešek Semelka
zobrazit profil Robert Kodym
Robert Kodym