Vladimír Javorský

Datum narození: 2. 5. 1962
Místo narození: Ostrava
Profese: herec, hudebník
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Vladimíra Javorského proslavila role Kyslíka v seriálu Chlapci a chlapi. Českého lva dostal za svůj výkon v dramatu Poupata.

Absolvoval herectví na JAMU v Brně. Poté se Vladimír Javorský uchytil v brněnském Divadle na provázku. V roce 1993 nastoupil do Činoherního klubu v Praze a roku 1999 začal působit v Národním divadle.

VLADIMÍR JAVORSKÝ - Z KYSLÍKA FEŠÁKEM

Javorský začínal v Černé zemi

Filmovou dráhu Vladimír Javorský zahájil již během studií na JAMU seriálem Černá země. Od té doby se objevil v řadě seriálů, např. Chlapci a chlapi (režie Evžen Sokolovský), Vlak dětství a naděje (režie Karel Kachyňa), Bylo nás pět (režie Karel Smyczek), Sanitka 2 (režie Filip Renč) nebo v úspěšném Gymplu TV Nova.

Hrál ve filmech Černí baroni (režie Zdeněk Sirový), Nejasná zpráva o konci světa (režie Juraj Jakubisko), Kousek nebe a Báječná léta pod psa (režie Petr Nikolaev). Stínohra (režie Peter Bebjak) nebo Princ Mamánek (režie Jan Budař). Vladimír Javorský rovněž zpívá a hraje na saxofon.

V Bohémě Javorský ztvárnil Buriana

V roce 2012 dostal Českého lva za hlavní roli ve filmu Poupata. V retroseriálu Bohéma Vladimír Javorský ztělesnil komika Vlastu Buriana. Epizoda, v níž se objevil, připomněla nehezkou válku, která svého času zuřila mezi Burianem a Jaroslavem Marvanem.

V historickém dramatu Milada (2017) režiséra, scenáristy a producenta Davida Mrnky Vladimír Javorský ztvárnil hlavní mužskou postavu, spolupracovníka Milady Horákové Aloise Schmidta. Za svůj výkon byl nominován na Českého lva. 

O VLADIMÍRU JAVORSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Kromě herectví a hudby se Vladimír Javorský věnuje grafice a hraje golf.

Vladimír Javorský ovládá pět jazyků

Ovládá angličtinu, němčinu, ruštinu, polštinu a francouzštinu. Díky svým jazykovým znalostem si Vladimír Javorský zahrál i v zahraničních snímcích, např. ve francouzském dramatu Jean Moulin, une affaire française.

 

Články o celebritě

Když máte peníze, natočíte cokoliv... Recenze Budařovy pohádky Princ Mamánek Když máte peníze, natočíte cokoliv... Recenze Budařovy pohádky Princ Mamánek Z premiéry nové české pohádky odcházím s rozporuplnými pocity. Téma je veliké, ba obrovské. Jak potk... číst článek
Mejdan po premiéře Stínohry: Tajemná manželka Čermáka, rozjařený Hanuš v kozačkách s reflexní bundou! Mejdan po premiéře Stínohry: Tajemná manželka Čermáka, rozjařený Hanuš v kozačkách s reflexní bundou! Po slavnostní premiéře československého dramatu Stínohra se v pražském klubu Lávka konal mejdan. Jed... číst článek
Premiéra Posledního závodu: Láska, kam se podíváš! Adamczyk se Samkovou i Nedbal se svou kráskou! Premiéra Posledního závodu: Láska, kam se podíváš! Adamczyk se Samkovou i Nedbal se svou kráskou! Když celebrity nepořádají akce na podporu Ukrajiny, zvládají i běžné společenské akce a filmové prem... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Tessa Thompson
Tessa Thompson
zobrazit profil Aleš Petráš
Aleš Petráš
zobrazit profil Michal Slaný
Michal Slaný
zobrazit profil Jiří Dvořák
Jiří Dvořák
zobrazit profil Natálie Halouzková
Natálie Halouzková
zobrazit profil Martin Zbrožek
Martin Zbrožek
zobrazit profil Paige Spara
Paige Spara