Golshifteh Farahani

Golshifteh Farahani

Datum narození: 10. 7. 1983
Místo narození: Teherán, Írán
Profese: herečka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Golshifteh Farahani, íránská herečka, je dcerou filmaře Behzáda Farahaniho. I její sestra Shaghayegh Farahani se prosadila v showbyznysu.

Již v pěti letech začala Golshifteh Farahani sudovat hru na klavír. Později nastoupila do hudební školy v Teheránu.

Před kamerou Golshifteh Farahani debutovala ve čtrnácti letech, a to hned hlavní rolí ve filmu Hruška režiséra Dariushe Mehrjui, za kterou získala Křišťálovou skálu pro nejlepší herečku v mezinárodní sekci 16. mezinárodního filmového festivalu Fajr v Teheránu.

Úspěch Golshifteh Farahani slavila s rolemi ve filmech M jako matka (2006), Tělo lži (2008), O Elly (2009), Kámen trpělivosti (2012), Paterson (2016), Dívky slunce (2018), Extrakce (2020), Vyproštění (2020), Bratr a sestra (2022) či Vyproštění 2 (2023).

Za film Kámen trpělivosti byla Golshifteh Farahani v roce 2014 nominována na cenu pro nejslibnější herečku v rámci udílení Césarů.

Na televizní obrazovce se Golshifteh Farahani stala hvězdou seriálu Invaze. Svůj hlas propůjčila jedné z klíčových postav animovanému seriálu Gen: Lock.

Golshifteh Farahani je dcerou Behzada Farahaniho, divadelního režiséra a herce, a Fahimeh Rahim Nia. I její sestra Shaghayegh Farahani se vydala do herecké branže.

Manželem Golshifteh Farahani byl v letech 2003 až 2013 filmový producent Amin Mahdavi a v letech 2015 až 2017 psychoterapeut Christos Dorje Walker.

 

Další Herci

zobrazit profil Kamila Kikinčuková
Kamila Kikinčuková
zobrazit profil Kryštof Zapletal
Kryštof Zapletal
zobrazit profil Stevie Ryan
Stevie Ryan
zobrazit profil Jamie Belman
Jamie Belman
zobrazit profil Stephen Moyer
Stephen Moyer
zobrazit profil Martin Sitta
Martin Sitta
zobrazit profil Vladimír Polívka
Vladimír Polívka