Alfred Strejček

Datum narození: 24. 11. 1941
Místo narození: Praha
Profese: herec, moderátor, recitátor, dabér
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Alfred Strejček se proslavil jak na divadelních prknech, a to coby herec a recitátor, tak na televizí obrazovce a v rozhlase. Úspěch měl i v dabingu.

Na strojní průmyslovce se Alfred Strejček začal věnovat zpěvu, uměleckému přednesu a divadlu. Roku 1964 absolvoval herectví na brněnské JAMU. Během studia hostoval v operetním souboru olomouckého Divadla Oldřicha Stibora.

ALFRED STREJČEL BYL TŘI ČTVTĚ ROKU NA VENTILATORU

Milovníci prken, která znamenají svět, mohli Alfreda Strejčka vidět v Divadle Jiřího Wolkera, ve Státním divadle Brno, v Divadle za branou, v Divadle E. F. Buriana či v pražské Viole.

Na filmovém plátně Alfred Strejček debutoval v roce 1963 jako Plaváček v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Prince si zahrál v Malé mořské víle, právníka v Nemocnici na kraji města, ředitele v Příbězích modrého telefonu či strážce v historickém dramatu Iluzionista.

Patnáct Alfred Strejček let uváděl v Československé televizi přímé přenosy jazzového cyklu Hudební studio M. Svůj recitátorský talent předvedl mj. ve Chvilkách poezie.

Alfred Strejček je držitelem několika ocenění, mj. Ceny Františka Filipovského za dlouhodobé herecké mistrovství v dabingu, kterou obdržel roku 2020. V lednu 2022 byl generálním ředitelem Českého rozhlasu uveden do Rozhlasové síně slávy.

O ALFREDU STREJČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Záhy po rozchodu s českou herečkou a posléze americkou instruktorkou jógy Consuelou Morávkovou se Alfred Strejček v roce 1980 oženil s atletkou Jarmilou Nygrýnovou, dvojnásobnou halovou mistryní Evropy ve skoku do dálky. Ta zemřela v lednu 1999.

V roce 2017 Alfred Strejček onemocněl Guilain-Barrého syndromem, virovým onemocněním, při němž ochrnul. Po ročním pobytu v nemocnici začal s rehabilitací v Kladrubech a roku 2020 v sanatoriu Charlotta v Prosečnici.

V červenci 2023 si Alfred Strejček tajně vzal svou dlouholetou přítelkyni, herečku, komičku a moderátorku, hvězdu Divadla Semafor Jitku Molavcovou.

Alfred Strejček má dceru Kristinu Gajdošovou Strejčkovou.

 

Další Herci

zobrazit profil Alice Bendová
Alice Bendová
zobrazit profil Matěj  Hádek
Matěj Hádek
zobrazit profil Jana Šulcová
Jana Šulcová
zobrazit profil Kryštof Rímský
Kryštof Rímský
zobrazit profil Pavel Řezníček
Pavel Řezníček
zobrazit profil Ayelet Zurerová
Ayelet Zurerová
zobrazit profil Jiří Adamíra
Jiří Adamíra
zobrazit profil Jan Potměšil
Jan Potměšil