Jenna Ortega

Datum narození: 27. 9. 2002
Místo narození: Kalifornie, USA
Výška: 155 cm
Profese: herečka, producentka
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Jenna Ortega, celým jménem Jenna Marie Ortega, byla v roce 2023 nominována na Zlatý glóbus za svůj výkon v seriálu Wednesday v kategorii Nejlepší herečka v seriálu - komedie/muzikál.

Hereckou kariéru Jenna Ortega zahájila již v dětství, a to jako mladá Jane v komediálně-dramatickém seriálu Jane the Virgin (2014 až 2019). Průlomovou rolí se pro ni stalo ztvárnění Harley Diaz v seriálu Stuck in the Middle (2016 až 2018), za niž získala cenu Imagen Award.

V roce 2019 si Jenna Ortega zahrála Ellie Alves ve druhé sérii thrillerového seriálu You a v rodinném filmu Yes Day (2021), oba v produkci společnosti Netflix. Úspěch slavila v teenagerovském dramatu The Fallout (2021) a v roce 2022 si zahrála v hororech Vřískot a X.

Za roli Wednesday Addams v hororovém komediálním seriálu Netflixu Wednesday (2022) Jenna Ortega získala nominace na Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Awards. Wednesday je sci-fi komediální hororový seriál, jehož tvůrci jsou Alfred Gough a Miles Millar. Začal se vysílat v roce 2022.

V září 2022 se Jenna Ortega připojila k obsazení filmu Millerova děvčata společnosti Lionsgate a Point Grey po boku Martina Freemana. Herečka tehdy označila svou postavu ve filmu Millerova dívka za nejsložitější postavu.

Hlavní roli Jenna Ortega zpodobnila v Jurassic World: Camp Cretaceous i v romantickém dramatu Zima, Jaro, Léto nebo Podzim, který navíc produkovala. Z plátna prakticky neslezla v krimi thrilleru Finestkind (2023).

Kvůli své kariéře si Jenna Ortega podle svých slov „nežila úplně normálním životním stylem“ a vyjádřila lítost nad tím, že přišla o tradiční středoškolské zkušenosti a milníky dospívání, jako je třeba maturitní ples a promoce.

Otec Jenny Ortega je mexického původu a matka má mexické a portorikánské předky.

 

Další Herci

zobrazit profil Jenovéfa Boková
Jenovéfa Boková
zobrazit profil Josef Trojan
Josef Trojan
zobrazit profil Petra Vraspírová
Petra Vraspírová
zobrazit profil Aleš Bílík
Aleš Bílík
zobrazit profil Braňo Holiček
Braňo Holiček
zobrazit profil Jiří Bartoška
Jiří Bartoška
zobrazit profil Patricie Solaříková
Patricie Solaříková
zobrazit profil Aidan Gallagher
Aidan Gallagher