Milan Lasica

Milan Lasica

Datum narození: 3. 2. 1940
Datum úmrtí: 18. 7. 2021
Místo narození: Zvolen
Profese: herec, humorista, dramatik
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Milan Lasica byl známý slovenský všeumělec. Mohl se pyšnit jak Medailí za zásluhy od bývalého prezidenta Václava Havla, tak krásnou manželkou Magdou Vášáryovou.

Zkušenosti, které získal při studiích dramaturgie na VŠMU v Bratislavě, byly velkým přínosem do jeho života. Milan Lasica se zasloužil o vznik nejen dramat - za všechny jmenujme třeba Náš priateľ René nebo Deň radosti, ale také několika knižních publikací -  Nečakanie na Godota, Ako vzniká sliepka či Bledomodrý svet Júliusa Satinského. Július Satinský však nebyl jen předlohou, ale i spoluautorem několika děl. Spolupracovali spolu např. na knihách Tri hry, Lasica, Satinský a vy, L&S I. nebo Trialóg, na kterém se podílel ještě Miroslav Horníček.

MILAN LASICA O TRAUMATICKÉM DĚTSTVÍ

Lasicovo Slnko v sieti

V 60. letech 20. století Milan Lasica pracoval jako dramaturg Československé televize. Později se stal členem Divadla Korzo v Bratislavě, divadla Večerní Brno a členem zpěvoher Nové scény v Bratislavě. Po desetiletém soužití-nesoužití se rozvedl se svou první manželkou, zpěvačkou Zorou Kolínskou.

Nakonec se Milan Lasica rozhodl pro nový sňatek - s krásnou herečkou Magdou Vášáryovou. V roce 1989 mu byl udělen titul zasloužilý umělec. O čtyři roky později se dočkal i státního vyznamenání od tehdejšího prezidenta Václava Havla, Medaile za zásluhy.

Za hlavní roli v historické tragikomedii Jak jsme hráli čáru (2014) režiséra Juraje Nvoty byl Milan Lasica nominován na Českého lva a slovenské Slnko v sieti. To dostal v roce 2016 za celoživotní přínos slovenské kinematografii.

Milan Lasica zemřel přímo na jevišti

Diváci Milana Lasicu viděli např. v pohádce Tři veteráni, ve které se chopil role celníka, v satirické komedii Saturnin nebo třeba ve filmech Tajemství alchymisty Storitze, Kanárská spojka, Výchova dívek v Čechách či Pasti, pasti, pastičky.

Jedna z posledních větších filmových rolí Milana Lasici přišla se snímkem Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Tu úplně poslední dostal od Jana Budaře v jeho pohádce Princ Mamánek (podobně jako zesnulá Hana Maciuchová).

O MILANU LASICOVI ČTĚTE ZDE>>

Milan Lasica náhle zemřel přímo na jevišti 18. července 2021. Bylo mu 81 let. 

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Jana Nagyová-Pulm
Jana Nagyová-Pulm
zobrazit profil Vladimír Polívka
Vladimír Polívka
zobrazit profil Marta Vančurová
Marta Vančurová
zobrazit profil Liam  Neeson
Liam Neeson
zobrazit profil Pavel Neškudla
Pavel Neškudla
zobrazit profil Antonie Formanová
Antonie Formanová
zobrazit profil Simona Stašová
Simona Stašová
zobrazit profil Libor Hruška
Libor Hruška