Související celebrity

Životopis

Jan Tříska se vydal na dráhu tanečníka, jenže ho Karel Höger uslyšel recitovat a uchvácen jeho projevem jej přemluvil ke studiu herectví. Tomu se Jan Tříska plně věnoval až do své tragické smrti.

DAMU Jan Třiska absolvoval v roce 1959. Později nastoupil do souboru Národního divadla a stal se tehdy vůbec nejmladším členem činohry. Zahrál si v Maryši nebo v Čapkově Bílé nemoci a zde také předvedl brilantní vcítění do Shakespearova Romea. Výrazné role ztvárnil poté i v Divadle za branou nebo v Městských divadlech pražských. Diváci si ho mohli užít v dramatech Kočka na kolejích, Tři sestry nebo ve Faustovi.

ZÁHADA SMRTI JANA TŘÍSKY

Kromě Charty podepsal Jan Tříska i manifest Dva tisíce slov. V roce 1977 odjel na dovolenou na Kypr, ze kterého směřoval do Řecka, Německa a následně za oceán do Kanady a USA. A líbil se i americkému publiku. Ukázal se mu v tamním Národním divadle nebo na newyorkské scéně. Objevil se ve hrách Mistr a Markétka, Višňový sad nebo Largo Desolato od Václava Havla. A prorazil i v hollywoodských trhácích. S režisérem Milošem Formanem spolupracoval na filmech Ragtime nebo Lid versus Larry Flynt.

Film mu nabídl mnoho příležitostí i v Česku. Před emigrací si zahrál v dramatech Lidé z maringotek, Radúz a Mahulena nebo v divácky oblíbené komedii Na samotě u lesa. Jako tajemný Široko se předvedl v seriálu Záhada hlavolamu. Svou nejznámější roli si ovšem užil až po revoluci. Spoluvytvořil fenomén Igora Hnízda z Obecné školy Zdeňka a Jana Svěráků. Jeho jméno zdobí i romantický snímek Želary, komedie Horem, pádem nebo poetický Máj, kde ztvárnil hlavního průvodce kata.

O JANU TŘÍSKOVI ČTĚTE ZDE>>

Věnoval se také dabingu. Češtinu propůjčil neméně charismatickému francouzskému herci Jeanu-Paulu Belmondovi. V roce 2002 získal za roli Krále Leara Cenu Alfréda Radoka.

Roku 1968 se Jan Tříska oženil s herečkou Karlou Chadimovou, s níž měl dcery Karlu a Janu. S rodinou emigloval roku 1977 do Kanady a posléze do USA.

Jan Třiska zemřel 25. září 2017. Osudným se mu stal pád z Kralova mostu do Vltavy. Bylo mu 80 let.

 

Články o celebritě

Za smrtí Třísky tajný rituál! Kde skončily miliony za pojistku? Za smrtí Třísky tajný rituál! Kde skončily miliony za pojistku? Tragická smrt Jana Třísky (†80) po pádu do Vltavy před šesti roky šokovala celou republiku. Často se... číst článek
Zpěvačka Marta Kubišová (80): Problémy s překvapením na Hradě Zpěvačka Marta Kubišová (80): Problémy s překvapením na Hradě Pozdravení občanů z balkonu na III. nádvoří pražského Hradu a k tomu překvapení. Scénář dnešní inaug... číst článek
Naďa Urbánková (†83): V Rusku se bála o život! Vyhrožovali jí, že skončí na Sibiři! Naďa Urbánková (†83): V Rusku se bála o život! Vyhrožovali jí, že skončí na Sibiři! Na jednu stranu byla pětinásobnou Zlatou slavicí, na tu druhou měla celé léta velké problémy s total... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Charlize Theron
Charlize Theron
zobrazit profil Nina Divíšková
Nina Divíšková
zobrazit profil Miroslav  Táborský
Miroslav Táborský
zobrazit profil Monika Potokárová
Monika Potokárová
zobrazit profil Aneta Vrzalová
Aneta Vrzalová
zobrazit profil Monica Barbaro
Monica Barbaro
zobrazit profil Jaroslav Moučka
Jaroslav Moučka
zobrazit profil Ben Mendelsohn
Ben Mendelsohn