Magda Vášáryová

Datum narození: 26. 8. 1948
Místo narození: Banská Štiavnica
Profese: herečka, politička
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Magda Vášáryová nechtěla dobýt „jen“ filmová plátna, ale rovnou celé Slovensko! Jako první žena dokonce kandidovala na prezidentku.

Nestála o kariéru herečky. Ačkoli je už od dětství její dominantou chladná logika (vystudovala Matematicko-fyzikální gymnázium v Bratislavě a Filozofickou fakultu Univerzity Jana Amose Komenského v Praze), Magda Vášáryová snila o dráze spisovatelky.

Vášáryová debutovala Lazarovou

Režisér Štefan Uher však došel k jinému závěru. Půvabnou Magdu Vášáryovou nafotil a pak pohlednou a křehkou dívku pyšně ukazoval kolegům. Nakonec si ji jako první uloupil pro svůj film Senzi mama Vladislav Pavlovič.

Vstupenkou do světa velkého filmu jí byl ale až režisér František Vláčil, který ji obsadil do hlavní role historického filmu Markéta Lazarová. Další nabídky se pak jen hrnuly. Radúz a Mahulena, Na kometě, Temné slunce a konečně film, díky kterému vystřelila její popularita prudce vzhůru - Menzelovy Postřižiny, ve kterých si zahrála společně s Jiřím Schmitzerem, Jaromírem Hanzlíkem a Rudolfem Hrušínským.

Vášáryová zazařila v Postřižinách

Diváci měli rozhodně co obdivovat. Krásná Magda Vášáryová ukázala jak své herecké schopnosti, tak své křivky, které muže rozhodně nenechávaly chladnými. Málokdo také ví, že půvabná herečka byla v době natáčení těhotná. Celé Postřižiny byly dlouhý čas pod rouškou tajemství.

Jak to bylo s komínem? Opravdu měla Magda Vášáryová své vlasy? Vypila opravdu pivo na ex? Odpovědi na tyto otázky se snažil získat nejeden deník.

Magda Vášáryová v politice

Na počátku 90. let 20. století se Magda Vášáryová rozhodla sáhnout po nabídce Václava Havla a přijala velvyslanecký post v Rakousku. V roce 1999 soupeřila v prvních přímých volbách s muži o post prezidenta/prezidentky. Obdržela 6,5 % hlasů.

Politiky se však nevzdala. Kromě jiného byla Magda Vášáryová velvyslankyní v Polsku, státní tajemnicí ministerstva zahraničních věcí nebo poslankyní slovenského parlamentu za středopravicovou SDKÚ. Dá se tedy říct, že výborná znalost šesti světových jazyků se vyplatila. Píše také knihy o etiketě.

Manžel Vášáryové zemřel na jevišti

Ačkoli měla v Postřižinách Magda Vášáryová po svém boku Jiřího Schmitzera, ve skutečnosti propojila svůj život s hercem Milanem Lasicou, kterému porodila dcery Hanu a Žofii.

Manžel Vagdy Vášáryové Milan Lasica zemřel 19. července 2021 přímo na jevišty.

 

Články o celebritě

Vášáryová 2,5 roku po smrti Lasici (†81): Opět září štěstím! Vášáryová 2,5 roku po smrti Lasici (†81): Opět září štěstím! Dva a půl roku po smrti svého muže Milana Lasici (†81), která ji srazila na kolena, se opět usmívá a... číst článek
Zdrcená Vášáryová: Odhalený podvod s Lasicou Zdrcená Vášáryová: Odhalený podvod s Lasicou Přispěli a těšili se. Teď už ale ví, že zbytečně. Vdova po Milanu Lasicovi, bývalá politička Magda V... číst článek
Lasicův vzkaz ze záhrobí: Chtěl, aby to zůstalo v tajnosti, říká švagrová Lasicův vzkaz ze záhrobí: Chtěl, aby to zůstalo v tajnosti, říká švagrová Ani jeho rodina nevěděla, že pracoval na novém albu. A i když od náhlé smrti herce Milana Lasici (†8... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jan Dlouhý
Jan Dlouhý
zobrazit profil Jana Synková
Jana Synková
zobrazit profil Karolína Lea Nováková
Karolína Lea Nováková
zobrazit profil Ondřej Sokol
Ondřej Sokol
zobrazit profil Kateřina Marie Fialová
Kateřina Marie Fialová
zobrazit profil John Travolta
John Travolta