papež František

papež František

Datum narození: 17. 12. 1936
Přezdívka: František I.
Místo narození: Buenos Aires, Argentina
Profese: 266. papež
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Věřící ho milují, svět k němu vzhlíží a patří mezi nejpopulárnější papeže všech dob. František je v mnoha věcech novátorem, boří mnohá tabu, dává rozhory médiím a svým chováním umí šokovat celý svět.

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio, je 266. papež katolické církve. Suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013. Stal se prvním papežem pocházejícím z amerického kontinentu a prvním z Tovaryšstva Ježíšova (jezuitského řádu). Jde rovněž o prvního mimoevropského papeže od 8. století, kdy římskokatolickou církev vedl Řehoř III., pocházející ze Sýrie.

Cesta papeže Františka za svým povoláním začala ve dvanácti letech, kdy usiloval o dívenku Amalii, svou vrstevnici a také pomýšlel na svatbu. V dopise jí napsal, že je pro něj jediná a že pokud si ji nevezme za ženu, stane se knězem. Amaliin otec své dceři vztah zakázal. František odpověď na dopis nedostal a začal se psát příběh 266. budoucího papeže.

Jako vůbec první papež v dějinách církve si zvolil jméno František, a to na počest sv. Františka z Assisi. Nepřeje si ale používat jméno s římskou číslovkou, tedy František I., nýbrž jen František.

František vystudoval chemicko-průmyslovou střední školu, poté v březnu 1958 ve 21 letech vstoupil do jezuitského řádu. Později se stal profesorem teologie. V letech 1973 až 1979 působil jako jezuitský provinciál v Argentině. Od roku 1998 až do svého zvolení papežem byl arcibiskupem Buenos Aires a argentinským primasem a od roku 2001 také kardinálem.

Papež František ovládá několik jazyků, kromě rodné španělštiny a italštiny také latinu a němčinu. Své první proslovy a kázání pronášel spatra, případně jen s nahlížením do poznámek (zatímco Benedikt XVI. často četl z podkladů). Především media oceňují jeho řečnické schopnosti.

Mezi zdůrazňovanými Františkovými postoji převažuje osobní skromnost. Církev by podle něj měla být chudá a pokorná. František se mnohokrát nebál a porušil protokol, aby se mohl přiblížit lidem. Je obvyklé, že papež chodí ke zpovědi, ale zatím to žádný z nich neudělal na veřejnosti. Papež František překvapil, když při mši v bazilice Svatého Petra poklekl před obyčejného kněze a několik minut se zpovídal. Byl to další krok, kterým si papež získal širokou veřejnost. Umí i šokovat a to, když v rozhovoru pro italské noviny La Repubblica řekl, že dvě procenta katolických duchovních jsou pedofilové.


 

Články o celebritě

Ringo Čech na tenkém ledě: Prohlášení, které zvedne Čechům mandle Ringo Čech na tenkém ledě: Prohlášení, které zvedne Čechům mandle Válečných konfliktů kolem nás přibývá a podle všeho jen tak neskončí. Jak vidí známí umělci případné... číst článek
Těžký rok manželů Zelenských: Obavy, odloučení i lety do zahraničí od Prahy po Bílý dům Těžký rok manželů Zelenských: Obavy, odloučení i lety do zahraničí od Prahy po Bílý dům Rok 2023 byl opět kvůli ruské invazi pro ukrajinský prezidentský pár více než složitý. Volodymyr Zel... číst článek
Krampol otekl, neotevírá oči: VOLÁ SE RYCHLÁ Krampol otekl, neotevírá oči: VOLÁ SE RYCHLÁ „Teď jsem volal rychlou s doktorem, protože je na tom tři dny špatně," prohlásil zdravotní bratr Hon... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Charlotte Ella Gottová
Charlotte Ella Gottová
zobrazit profil Daniel Dangl
Daniel Dangl
zobrazit profil Karel Loprais
Karel Loprais
zobrazit profil Jakub Holuša
Jakub Holuša
zobrazit profil Jan Poláček
Jan Poláček
zobrazit profil Celine Balitran
Celine Balitran
zobrazit profil Viktor Tauš
Viktor Tauš