Fotka není dostupná

Jaroslav Filip

Datum narození: 22. 6. 1949
Datum úmrtí: 11. 7. 2000
Přezdívka: Jaro
Místo narození: Hontianske Moravce
Profese: hudebník, skladatel, humorista, dramaturg, herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Filip byl slovenským skladatelem, humoristou, dramaturgem, hercem, hudebníkem a propagátorem Internetu. Zemřel v 51 letech.

Jaroslav Filip se narodil v rodině učitelů. Studoval na Bratislavské konzervatoři, ale kvůli špatnému prospěchu musel ve studiu pokračovat na konzervatoři v Žilině. Později absolvoval ještě obor dramaturgie a scenáristika na VŠMU. Tehdy byl velkým obdivovatelem skupiny Beatmen Deža Ursínyho.

JARO FILIP BYL TÝMOVÝ HRÁČ

Hrával i ve vysokoškolském klubu Véčko se skupinou Blues Five, se kterou se zúčastnil i pražského beatového festivalu roku 1969. Nějaký čas Jaroslav Filip pracoval i v umělecké agentuře Slovkoncert.

Společně s Dežom Ursínym nahrál legendární album Provizórium. Jaroslav Filip spolupracoval i s velkými slovenskými komiky Milanem Lasicou a Júliem Satinským. S nimi vydal alba Bolo nás jedenáct, S vetrom o preteky, My, Sťahovací vtáci. Společně s nimi realizoval i kabaret Ktosi je za dverami a další projekty. V první polovině 80. let 20. století byl členem skupiny YPS.

V 90. letech spolupracoval se zpěvákem a textařem Richardem Müllerem. Společně napsali hity, jako jsou např. Milovanie a daždi, LSD, Cigaretka na 2 ťahy, Daňový únik, 24 hodin denne. Jaro Filip byl členem skupiny slovenských humoristů. S nimi prostřednictvím televizních a rozhlasových programů vyjadřoval své názory na společenské dění.

Jaro Filip byl také propagátorem a hlavně fanouškem Internetu. S Robertem Dydou založil první slovenský internetový magazín Sieťovka. V radiu Twist moderoval několik pořadů, mj. talkshow Záložňa Noční vtáci.

Vrcholem herecké kariéry Jaroslava Filipa bylo ztvárnění titulní postavy v životopisném filmu Albert.

S manželkou Evou měl syny Jaroslava a Lea a dceru Evu. Vztah to rozhodně nebyl bez mráčků. Jaroslav Filip měl poměr se slovenskou herečkou Annou Šiškovou. K rozvodu sice nevedl, ale Anna Šišková s ním otěhotněla a přivedla na svět dceru Dorotu Nvotovou, která má příjmení po svém adoptivním otci, režiséru Juraji Nvotovi.

Jaroslav Filip 11. července 2000 nečekaně zemřel na infarkt. O dva roky později o něm vyšla životopisná kniha Mariana Jaslovského Člověk hromadného výskytu.

 

Další Umělci

zobrazit profil Hanno Brühl
Hanno Brühl
zobrazit profil Václav Hudeček
Václav Hudeček
zobrazit profil Géza Röhrig
Géza Röhrig
zobrazit profil Michal Klenecký
Michal Klenecký
zobrazit profil Monika Asterová
Monika Asterová
zobrazit profil Libuše Králová
Libuše Králová
zobrazit profil Lucie Hořčičková
Lucie Hořčičková