David Švehlík

Datum narození: 6. 4. 1972
Místo narození: Liberec
Profese: herec, dabér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Herec Davida Švehlíka původně chtěl být knězem, ale nakonec se rozhodl jít ve šlépějích svého otce Aloise Švehlíka. Stal se i patronem několika nadací a projektů.

Po ukončení gymnázia David Švehlík absolvoval jeden ročník teologického konviktu. Aby se mohl stát knězem, strávil dva roky na škole v Římě. Po návratu však jeho volba padla na Filozofickou fakultu UK v Praze a na divadelní režii na DAMU, kam chodil v ročníku třeba s herečkami Michaelou Maurerovou a Janou Strykovou nebo režisérem Vítem Karasem.

DAVID ŠVEHLÍK - ZE SOUDCE PILOTEM

V divadle si Švehlík zahrál již v pěti

Herectví Davida Švehlíka zlákalo stejně jako jeho otce Aloise Švehlíka. Na divadelních prknech stanul poprvé v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, a to ve už svých pěti letech. Zahrál si ve hře Neúplatný aneb Škola manželů. Hostoval v ředě divadel. Stálé angažmá měl v Divadle Na Zábradlí.

I se svým otcem Aloisem Švehlíkem se na jevišti několikrát sešel. Nejvýraznější dvojici utvořili na Shakespearovských slavnostech, kde si zahráli ve Večeru tříkrálovém, poté mělo velký úspěch třeba představení Z cizoty, které sklidilo i Cenu Alfréda Radoka, a v neposlední řadě pak stojí za zmínku hra Král Lear, kde si ponechali status otec a syn. Co se filmů týče, stáli spolu bok po boku ve filmech Alois Nebel, I ve smrti sami nebo v seriálu Letiště.

David Švehlík jako soudce A. K.

Do světa českého filmu David Švehlík pronikl díky roli Huberta pod taktovkou Filipa Renče v komedii Román pro ženy. Dále se objevil jako hrabě v pohádce Anděl Páně, coby vyšetřovatel v Kriminálce Anděl a získal hlavní roli v seriálu inspirovaném skutečnými příběhy Život a doba soudce A. K., kde si zahrál mladého soudce Adama Klose.

Ústřední postavu David Švehlík ztvárnil také v dramatu režiséra Dana Svátka Dvě slova jako klíč, natočeném podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka.

Stejně jako jeho otec i David Švehlík propůjčil svůj hlas filmovým hrdinům. V britském seriálu Sherlock namluvil doktora Wattsona, Laurence Anthonyho ve filmu Saw 3D nebo Bryce Johnsona v seriálu Gilmorova děvčata.

Švehlík se ženil dvakrát

Dokázal též, že je skvostný tanečník, když získal třetí místo v páté řadě televizní soutěže StarDance...když hvězdy tančí, kde se jeho partnerkou stala Simona Švrčková (média si tehdy všimla, že jejich vztah je patrně víc než přátelský).

O DAVIDU ŠVEHLÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

S herečkou Jitkou Schneiderovou, která byla jeho první manželkou, má dceru Sofii Annu. Partnerka Vendula, s níž se oženil roku 2015, mu v červenci 2018 přivedla na svět již druhého syna.

 

Články o celebritě

Nejslavnější případ Majora Zemana: Natáčejí novou Studnu! Kdo bude »starý Brůna«? Nejslavnější případ Majora Zemana: Natáčejí novou Studnu! Kdo bude »starý Brůna«? Po více než 45 letech od natočení seriálu 30 případů majora Zemana se na obrazovkách Voyo objeví nej... číst článek
Zlomový okamžik u dcery Švehlíka! Schneiderová v zajetí emocí Zlomový okamžik u dcery Švehlíka! Schneiderová v zajetí emocí Čas nikdo nezastaví. Dobře to ví i herečka Jitka Schneiderová (50), jejíž dcera Sofie oslavila plnol... číst článek
Richard Krajčo po vyřazení ze StarDance: V jednom kole! A s Roškovou Richard Krajčo po vyřazení ze StarDance: V jednom kole! A s Roškovou Sobotní vyřazení taneční dvojice Dominiky Roškové (32) a Richarda Krajča (46) pro ně sice znamená ko... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Juraj Ďurdiak
Juraj Ďurdiak
zobrazit profil Denzel Washington
Denzel Washington
zobrazit profil Lída Baarová
Lída Baarová
zobrazit profil Alexandr Postler starší
Alexandr Postler starší
zobrazit profil Ondřej Gregor Brzobohatý
Ondřej Gregor Brzobohatý
zobrazit profil Eva Josefíková
Eva Josefíková
zobrazit profil Magdaléna Sidonová
Magdaléna Sidonová