Barbora Lukešová

Barbora Lukešová

Datum narození: 21. 1. 1969
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Barbora Lukešová zazářila ve filmech Temná aréna, Vojtěch, řečený sirotek a Žiletky. Roku 2013 byla nominována na Cenu Alfréda Radoka.

Před televizní kamerou se Barbora Lukešová poprvé objevila při natáčení komedie Šaty až na zem (1986), na jejímž scénáři se podílela Halina Pawlowská. Ve snímku ústřední postavy ztvárnili Karel Roden a Jana Synková.

Lukešová v Ordinaci a v Cestách domů

Hlavní role na sebe nenechala dlouho čekat. Barbora Lukešová ji dostala v TV dramatu Temná aréna (1988) společně Evou Jeníčkovou a na stříbrném plátně to bylo v dramatickém příběhu Vojtěch, řečený sirotek (1989) s kolegou Petrem Formanem a posléze v dalším dramatu s názvem Žiletky (1994).

Později dala Barbora Lukešová přednost mateřství před hereckou kariérou. Na plac se vrátila v italsko-švýcarském romantickém snímku Brucio nel vento (2002), kde společně s Ivanem Fraňkem, Petrem Formanem a Zuzanou Mauréry obsadila jednu ze stěžejních rolí. Kromě dalších filmů, jako je Bestiář (2007) režisérky Ireny Pavláskové natočený podle knihy Barbary Nesvadbové, si zahrála i v řadě seriálů. Jmenujme např. Ordinaci v růžové zahradě a Cesty domů.

Barbora Lukešová excelovala v divadle

Po delší pauze, způsobené nádorovým onemocněním, se ke své práci vrátila a v roce 2013 byla Barbora Lukešová nominována na Cenu Alfréda Radoka za roli „A" v inscenaci Terminus.

Zahrála si pak v další televizní tvorbě - Doktor Martin, Já, Mattoni - a také ve filmech, jako jsou thriller Dítě číslo 44, drama Prahala, kde Barbora Lukešová společně s Vicou Kerekes zpodobnily hlavní postavy, nebo snímek Abstinent

RAKOVINA: BARKORA LUKEŠOVÁ PŘIŠLA O PRSA

Lukešová má ruské a židovské kořeny

Barbora Lukešová se narodila do rodiny filmového architekta Rudolfa Lukeše a jeho ženy Tatijany, díky jejím rodičům získala ruské kořeny po babičce a židovské po dědečkovi.

Otec, který spolupracoval s režiséry Jiřím Weissem a Jiřím Krejčíkem, zemřel, když jí bylo sedm let. Tato událost Barboru Lukešovou změnila v plaché a uzavřené dítě. Recitace básní na základní škole jí pomohla otevřít se a přivést k herecké cestě.

Barbora Lukešová prošla řadou scén

Posléze se Barbora Lukešová stala posluchačkou hudebně-dramatického oddělení Státní konzervatoře v Praze. Jejími kantory byli mj. Jiří Vala, Vladimír Ráž či Václav Postránecký.

Ještě na škole Barbora Lukešová působila na jevištích Národního divadla, Realistického divadla, Divadla Zdeňka Nejedlého a Divadla S. K. Neumanna. Po ukončení studií získal angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, posléze v divadle Rokoko či v Divadle v Celetné.

 

Další Herci

zobrazit profil Jared  Padalecki
Jared Padalecki
zobrazit profil Gérard Depardieu
Gérard Depardieu
zobrazit profil Čestmír Řanda st.
Čestmír Řanda st.
zobrazit profil Tomáš Juřička
Tomáš Juřička
zobrazit profil Vica Kerekes
Vica Kerekes
zobrazit profil Darija Pavlovičová
Darija Pavlovičová
zobrazit profil Helena  Růžičková
Helena Růžičková