Karel Brückner

Datum narození: 13. 11. 1939
Místo narození: Olomouc
Profese: fotbalový trenér
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Karel Brückner je bývalý profesionální fotbalista, uznávaný trenér a v současné době konzultant českého národního týmu, který sám vedl v letech 2001-08.

Karel Brückner se narodil 13.11.1939 v Olomouci za Protektorátu Čechy a Morava. Jako hráč působil spíše v nižších soutěžích. Jeho kariéra je spjata především se Sigmou Olomouc, ve které hrál v letech 1957-72. Kariéru ukončil po sezoně 1972/73, kterou strávil v Baníku Ostrava. 

Karel Brückner před příchodem k seniorské reprezentaci působil v letech 1998–2001 jako trenér reprezentace do 21 let, se kterou získal stříbro na Mistrovství Evropy v roce 2000. Jako hráč působil především v Sigmě Olomouc, kterou pak jako trenér dovedl v sezoně 1991/92 až do čtvrtfinále Poháru UEFA.

Karel Brückner v roce 2004 dovedl reprezentační mužstvo k bronzové medaili na Mistrovství Evropy, když český výběr podlehl v semifinále Řecku 0:1 v prodloužení. Na Mistrovství světa 2006 Brücknerův tým nepostoupil ze základní skupiny. I přes tento neúspěch Brückner trenérem české reprezentace zůstal a pod jeho vedením tým Česka vyhrál kvalifikační skupinu na Mistrovství Evropy 2008, kde pak vypadl v základní skupině.

Karel Brückner poté skončil a stal se hlavním trenérem rakouské reprezentace. Tu opustil po sedmi odehraných zápasech 2. března 2009 na svou vlastní žádost.  S Rakouskem dokázal porazit v kvalifikačním zápase např. silnou Francii, ale poté přišly ztráty bodů kvůli porážce v Litvě a remíze s Faerskými ostrovy. 

V minulosti se řešil jeho návrat k repezentaci, kde měl vytvořit tým s Ivanem Haškem a Michalem Bílkem, k návratu ale nedošlo. V listopadu 2013 stál o angažování Karla Brücknera český klub FC Viktoria Plzeň, který hledal nástupce za trenéra Pavla Vrbu. Karel Brückner nabídku odmítl. V lednu 2014 přijal místo konzultanta českého národního týmu.

 

Články o celebritě

Další Sportovci

zobrazit profil Ladislav Šmíd
Ladislav Šmíd
zobrazit profil Kristýna Plíšková
Kristýna Plíšková
zobrazit profil Kateřina Šafránková
Kateřina Šafránková
zobrazit profil Jiří Trvaj
Jiří Trvaj
zobrazit profil Milan Hejduk
Milan Hejduk
zobrazit profil Michal Broš
Michal Broš
zobrazit profil Tomáš Jun
Tomáš Jun
zobrazit profil Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo