Luciano  Pavarotti

Luciano Pavarotti

Datum narození: 12. 10. 1935
Datum úmrtí: 6. 9. 2007
Místo narození: Modena, Itálie
Profese: operní pěvec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Pěvec Luciano Pavarotti, „Král vysokého C“, které zná celý svět, slavný tenor, učitel, přítel, bonvián a promotér opery, byl velkou osobností operního světa a jedním ze "Tří tenorů".

Luciano Pavarotti byl „Pan“ operní zpěvák. Bezkonkurenčně světová třída, „Král vysokého C“ a tenor, který se rodí jednou za sto let. A zároveň milovník života, měl rád dobré jídlo i pití, přátele i ženy.

LUCIANO PAVAROTTI PO SOBĚ ZANECHAL VELIKÝ DLUH

Malý Luciano Pavarotti chtěl být učitelem nebo hráčem fotbalu. Ve svém volném čase zpíval ve sboru, kam docházel i se svým otcem. Zpívalo jim to očividně dobře, protože ve Walesu získali coby Chorus Rossini hlavní cenu v mezinárodní soutěži. Od té doby se Luciano začal zpěvu věnovat více, učitelství pověsil časem na hřebík stal se nejúspěšnějším operním pěvcem 20. století.

Od roku 1961 stihl Luciano Pavarotti zazpívat všechny role v operách, které se na předních scénách dostaly do repertoáru a které tenor může do svého repertoáru zařadit. Po jeho boku se objevovala všechna známá jména operního světa 20. století. Nebylo snad jeviště, kde by se neobjevil.

Zpíval i na do té doby operou neposkvrněných místech: ve velkých sportovních halách i stadionech všech kontinentů. V londýnskem Hyde Parku si Luciana Pavarottiho přišlo poslechnout 150 000 diváků – včetně královské rodiny.

V New Yorku se v roce 1993 tísnilo v Central Parku přes půl milionu posluchačů – a další stamiliony lidí sledovaly přímý přenos v rádiu i televizi na celém světě. V Paříži Luciano Pavarotti zpíval pro 300 000 operních nadšenců z Eiffelovy věže. Se svými kolegy Plácidem Domingem a José Carrerasem uspořádali nezapomenutelné turné Tří tenorů, se kterým objeli celý svět.

Luciano Pavarotti byl až románově klasickým milovníkem života. Byl neustále obklopen svými přáteli, jejichž jména tvoří seznam nejznámějších celosvětových osobností z řad herců, zpěváků, politiků i královský rodů. Pomáhal, kde se dalo – organizoval zejména charitativní akce, podporované největšími celosvětovými celebritami, pro válkou postižené země.

Vedle monostrózních akcí Luciano Pavarotti zvládal nahrávat ve studiu všechno možné - od vánočních koled po tradiční italské serenády. Nevyhýbal se ani popu a rocku, pět týdnů bylo jeho album číslo 1 v anglické UK Pop Charts. V rámci charitativních koncertů si zazpíval např. s U2, Michaelem Jacksonem, Bryanem Adamsem, Sheryl Crow, Celine Dion, Mariah Carey, Eltonem Johnem, Grace Jones, Lizou Minelli, Georgem Michaelem, Stingem nebo Spice Girls.

Velkou část své energie Luciano Pavarotti věnoval mladé krvi – vyhledal nespočet talentů, které školil a pomohl jim hledat angažmá. U příležitosti oslav 25. výročí svého působení v operním světě všechny své žáky pozval a společně zazpívali na nezapomenutelném představení v Pekingu. Ani v době své nemoci na sklonku života nepolevil a mladé talenty vyučoval do poslední chvíle.

O LUCIANOVI PAVAROTTIM ČTĚTE ZDE>>

V roce 1960 se Luciano Pavarotti oženil s Audou Veroni a měl s ní tři dcery. Rozvedl se s ní po čtyřiceti letech v roce 2000. V roce 2003 si vzal svou dlouholetou přítelkyni a sekretářku Nicolettu Mantovani, která byla přesně o polovinu mladší než on. V roce, kdy se vzali, se jim narodila dcera.

Luciano Pavarotti zemřel v roce 2007 na rakovinu slinivky.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Radek Holub
Radek Holub
zobrazit profil Laura Longauerová
Laura Longauerová
zobrazit profil Jan Doleček
Jan Doleček
zobrazit profil Dávid Hodek
Dávid Hodek
zobrazit profil Michal Hruška
Michal Hruška
zobrazit profil Tomáš Macura
Tomáš Macura
zobrazit profil David Černý
David Černý