Robert Redford

Robert Redford

Datum narození: 18. 8. 1936
Místo narození: Santa Monica, USA
Výška: 179 cm
Profese: herec, režisér, podnikatel, model
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Robert Redford se stal jednou z největších hollywoodských hvězd. Oscara a Zlatý glóbus získal za režii dramatu Obyčejní lidé. Dostal také Čestného Oscara.

Americký herec, filmový režisér, producent, podnikatel, model, zastánce životního prostředí a filantrop Robert Redford, celým jménem Charles Robert Redford, má anglické, irské a skotské předky.

Robert Redford kradl ve škole a pil

V mládí byl Robert Redfor povrchním floutekem, který kradl ve škole a přišel o baseballové stipendium na University of Colorado kvůli nadměrnému pití, na němž se zřejmě podepsala smrt jeho matky. 

Po odchodu z univerzity Robert Redford strávil nějaký čas touláním se po Americe, pracoval na kalifornských ropných polích. Poté, co něco málo našetřil, přestěhoval se do Evropy, kde studoval umění v Paříži a Florencii. Když se vrátil do USA, rozhodl se pro kariéru divadelního výtvarníka v New Yorku.

Hvězdu z Redforda uděl Sundance Kid

Nedlouho nato začala Roberta Redforda lákat divadelní prkna, a tak chodil na prestižní American Academy of Dramatic Arts v New Yorku. V roce 1959 se  poprvé objevil na Broadwayi v komedii Tall Story. O rok později přišla výraznější role v dramatu Little Moon of Alban, kde si zahrál po boku Julie Harris. Představení se stalo hitem.

Průlomová role přišla s postavou Sundance Kida v dnes již legendátním životopisném westernu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969). S ní se datuje i první spolupráce Roberta Redforda s Paulem Newmanem. Další role v Takoví jsme byli (1973) a v The Sting (1973) udělaly v herecké branži z Roberta Redforda na další tři roky jedničku. Za hlavní roli v krimi tragikomedii Podraz (1974), v níž mu po boku stál opět Paul Newman, byl nominován na Oscara.

Herec využíval svého vlivu, aby se věnoval problémům v oblasti životního prostředí a postupem času se mu podařilo získat v Utahu pozemky, které přeměnil na ranč a lyžařské středisko Sundance. V roce 1980 Robert Redford založil Sundance institut pro začínající filmaře. Filmový festival, který institut každoročně pořádá, se stal jedním z nejproslulejších na světě. 

Oscara Redfor dostal za režijní debut

V roce 1980 Robert Redford natočil film Obyčejní lidé, za který o rok později získal Oscara a Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší režii. První glóbus dostal již roku 1966, a to jako nová herecká hvězda roku.

Po oscarovém debutu Robert Redford v roce 1992 Robert Redford natočil film Tudy teče řeka v hlavní roli s Bradem Pittem. O tři roky později si vysloužil další nominaci za nejlepší režii, tentokrát s filmem Otázky a odpovědi. V roce 2002 mu byl udělen Čestný Oscar.

Robert Redford se ženil dvarkrát

V osobním životě Roberta Redforda kralovaly dvě ženy.Historičku Lolu Van Wagenen si vzal 12. září 1958 v Las Vegas v Nevadě. Měli spolu čtyři děti. Prvorozený syn Scott Anthony tragicky zemřel v pouhých dvou měsících. Pár se rozvedl v roce 1985.

V červenci roku 2009 se pak Robert Redford oženil po druhé, a to se svou dlouholetou partnerku, o dvacet let mladší malířkou Sibylle Szaggars, s níž bydlí v Utahu na svém ranči Sundance.

Robert Redford se již stal několikanásobným dědečkem. Jeho mladší bratr Williama je obchodník.

 

 

Články o celebritě

Skladatel (†94) hudby z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid zemřel: Jeho píseň přezpívala i Csáková! Skladatel (†94) hudby z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid zemřel: Jeho píseň přezpívala i Csáková! Hudební svět dostal tvrdý zásah, jelikož ve věku 94 let zemřel mimořádně nadaný a oblíbený americký ... číst článek
Adéla ještě nevečeřela – detektiva Nicka Cartera měl původně hrát Robert Redford Adéla ještě nevečeřela – detektiva Nicka Cartera měl původně hrát Robert Redford Jedna z našich nejlepších komedií, Adéla ještě nevečeřela (1977, r. Oldřich Lipský), svedla dohromad... číst článek
Zdrcené hvězdy pláčou za Albrightovou (†84): Má drahá, moudrá Madeleine, sbohem! vzkazuje Havlová Zdrcené hvězdy pláčou za Albrightovou (†84): Má drahá, moudrá Madeleine, sbohem! vzkazuje Havlová Smrt Madeleine Albrightové (†84), která přišla na svět coby Marie Jana Körbelová a po emigraci do Am... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Tomáš Weinreb
Tomáš Weinreb
zobrazit profil Jiří Macek
Jiří Macek
zobrazit profil Matthew  Vaughn
Matthew Vaughn
zobrazit profil Simona Matásková
Simona Matásková
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Jiří Soukup
Jiří Soukup